Priprema skladišta za žitarice

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #512894
  Milojić Miljan
  Učesnik

   припрема складишта за житарице
   Жетва стрних жита је на прагу, zато треба благовремено извршити припрему складишта у којима ћемо чувати житарице. Житарице се чувају у :
   а – специјализованим установама за складиштење и чување
   б – газдинствима
   Код фирми које се баве чувањем искладиштењем житарица постоје служђбе за контролу и праћење ускладиштене робе па ћемо више обратити пажњу на складиштење житарица на газдинствима.
   Штеточине на сеоским газдинствима у објектима за складиштење могу произроковати велике губитке као и смањење квалитета чуваних житарица.
   Ускладиштене производе нападају: инсекти, гриње, глодари и птице.
   Код наших газдинстава најзаступљенији начин чувања је у складиштима изграђених од дрвеног материјала које популарно називамо „амбари“.
   Како чувати усклдиштене зитарице? Пре свега превентивним мерама, односно спречавањем појаве штеточина.
   Пре уношења жита у складиште требамо:
   1-испразнити складиште, изнети остатке прошлогодишње жетве, нарочито ако и минимално има заразе и штеточина. Старе залихе морамо одвојити да неби дошле у додир са новим залихама, а то је најбоље извести пребацивањем у другу просторију која нема никаквих физичких контаката са новом просторијом планираном за складиштење робе из последње жетве. Затим морамо добро очистити складиште, не само површно, већ сваку пукотину и шупљину због задржавања штеточина.Њих пре уноса новог рода обавезно затворити прозорским китом, гипсом или неким другим материјалом погодним за ову намену. По могућству зидове офарбати неком уљаном бојом или глатком масом, под помети а са плафона и зидова одстранити паучину ако је има.
   2-складиште мора бити грађевински исправно без оштећења и отвора кроз које могу ући глодари и птице(прозори уколико их има морају бити застакљени да добро пријањају уз оквире поставити мреже на прозоре који се отварају због сушенја и проветравања, врата такође треба добро да пријањају уз оквире како би спречила улазак штеточина)
   3-спречити влажење подова (улазак воде испод врата,високе подземне воде), влажење зидова (добром изолацијом) и влажење прко крова тј. прокишњавањем (исправан кров) јер влага погодује развоју гљива које утичу на квалитет ускладиштених производа.
   4-све површине објеката намењених за складиштење треба испрскати инсектицидима намењеним за ту намену као нпр: difos e-50, dexin, actelic, icon и др.како би инсекти који у прво време дођу на ту површину били уништени. Овај се поступак назива влажна дезинсекција.Обавља се док је магацин празан а ако вршимо дезинсекцију са робом у складишту морамо прекрити робу тј. Спречити директан контакт робе и инсектицида како неби инсектицид доспео у намирнице (финални производ). Приликом примене инсектицида трба се придржавати упутства за примену.
   Приликом самог уношења житарица обавезно вршити преглед и контролу како би благовремено реаговали и штитили робу у циљу што бољег очувања.
   Кад наш усев ускладиштимо редовно морамо пратити температуру и влагу у складишту јер пораст ова два параметра погодује развоју болести и штеточина. Зрно житарица треба чувати на температури испод 20оC а зрно би требало садржати највише 13% влаге.

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.