Priprema pčelinjih društava za zimu – Zdravko Dobrić

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #578516
  Dobrić Zdravko
  Učesnik

   Da bi šanse društva za prezimljavanje bile veće drustvo mora biri zdravo. Pregledajte društva  na nozemu, bolesti koje prenose krpelji, krečno leglo, trulež i varou. Ukoliko posumnjate na trulež morate kontaktirati registrovanog pčelarskog inspektora  ili nadležnu veterinarsku organizaciju.

   Ukoliko za lečenje varoe koristite hemiska sredstva kao sto je bayvarol ili apistan postarajte se da ih primenite prema uputstvima proizvođača. Ovo je od ključnog značaja za sprečavanje od stvaranja varoa otpornih na fluvalinat.

   Možete lečiti nozemu dodavanjem fumidila B zimskom sirupu. Kako je prašak teško rastvorljiv, prvo ga pomešajte sa nešto suvog secera i prtvorite ga u pastu sa malo tople vode. Pastu dodajte ostatku sirupa i dobro promešajte. Tokom pripremanja temperatura sirupa ne sme da peđe 49 stepeni jer antibiotik može izgubiti deo svoje aktivnosti. Težak slučaj krečnog legla moze biti ublašen uvođenjem nove matice.

   Zdravo drustvo mora biti dovoljno veliko u jesen da bi prezimilo, dovoljno snažno da podrži širenje društva u proleće. Minimalna veličina zavisi od vrste vaše pčele, područja i situacije na pčelinjaku. Kao savet, hladnim danima klube bi trebalo da zauzima najmanje cetiri ulice između ramova u stndardnoj košnici.

   U koiko imate malo druđtvo koje ne može preživeti zimu spojiti ga sa vecim društvom.

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.