Priprema ovaca za zimu

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #513197
  Petrović Slavica
  Učesnik

   Ishrana i način držanja ima veliki uticaj na zdravlje i produktivnost odraslih ovaca. U zavisnosti od prirodnih uslova i područja postoje i različiti sitemi gajenja ovaca. Praktično držanje ovaca na paši je neophodnost, a i tradicija, tako da se ovčarstvo ne može zamisliti bez pašnjaka. U našem području sezona paše traje obično 180 do 200 dana. Variranje vremenskih prilika iz godine u godinu određuje početak i kraj paše i to je uglavnom od maja do novembra meseca.

   Prelaz sa pašnjačkog na stajski – zimski način ishrane mora biti postepen. Period prilagođavanja i prelaz sa zelen sveže biljne hrane (8 do 10 kg dnevno po grlu) na suvu kabastu hranu treba da traje bar 7 do 10 dana. U početku manja količina sena se daje pred pašu, kasnije i posle paše. Povećanjem količine sena iz dana u dan postepeno se smanjuje zelena hrana, a seno postaje glavni deo obroka i to 2 kg/grlu dnevno. Od kvaliteta i količine priremljene hrane (seno, slama, silaža, žitarice) zavisi i kondicija i uhranjenost ovaca. U svakom slučaju pri dobroj ishrani ovce lako podnose hladnoću, pa i duže mrazeve, ali su veoma osetljive na vlagu i u vazduhu i u prostirci.

   Upravo je ovo i vreme da se objekti – ovčarnici pripreme za zimski boravak ovaca. Posebno treba pregledati krov, prozore i opremu u ovčarniku. Pod treba očistiti i po mogućstvu dezinfikovati. Suv pod zastrti slamom (4 do 5 kg / metru kvadratnom) koja će kasnije upijati mokraću i vlagu.

   U zimskom periodu ovcama treba omogućiti da vodu uzimaju po volji. Ukoliko takvi uslovi ne postoje onda treba vršiti napajanje dva puta dnevno. Količina potrebne vode po ovci zavisi od više faktora – vrste hrane, temperature vazduha, fiziološkog stanja organizma i to je 2 do 5 l dnevno. Optimalna temperatura vode je 12 do 18 stepeni Celzijusa, a temperatura u objektu oko 6 stepeni za ovce i 10 do 12 stepeni za jagnjad.

   Slavica Petrović, dipl.ing.

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.