Priprema objekta za jagnjenje

 • This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 2 meseci ranije by Nikolić Zoran.
Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #573266
  Nikolić Zoran
  Učesnik

   Uspeh u odgajivanju jagnjadi u velikoj meri zavisi već od uslova za jagnjenje i prihvatanja jagnjadi neposredno po rođenju.

   Priprema objekta za jagnjenje praktično počinje još tokom leta kada se vrši detaljno izđubravanje iza kojeg treba uraditi i dezinfekciju a po mogućstvu i krečenje. Neposredne pripreme pred samu sezonu jagnjenja mogu se uslovno podeliti na pripremu objekta i pripremu opreme. Kod objekta treba pregledati krov da ne prokišnjava što može da pravi velike probleme. Prozore treba zastakliti na vreme da ne bi bilo promaje. Poželjno je, radi dovoljne osvetljenosti objekta, da površina prozora bude jedna petnaestina ili bar dvadesetina površine poda. Ako nema posebnih odelenja, objekat treba podeliti na manje delove ( boksove ) za jagnjenje ovaca i smeštaj ovaca sa jagnjadima. Iz prostorija za jagnjenje ovaca treba na vreme skloniti sve nepotrebne predmete koje su mogu eventualno čuvati tokom leta. Objekat treba da ima dovoljno svetla ali i mogućnosti za ventilaciju jer vlaga, posebno u delu sa jagnjadima, može biti izuzetno štetna. Ako je objekat na ravnom terenu ( bez nagiba ), na vreme treba oko njega urediti odvodne kanale da bi se izbegla opasnost da se atmosferska voda usled eventualnih jačih padavina ili topljenja snega ne sliva u sami objekat.

   U pogledu površine treba računati da se za samu jagnjad obezbedi 0,5 do 0,6 m2 poda po grlu, za ovcu 1 m2 a za ovcu sa jagnjetom 1,25 m2 . Objekat treba da je tako pripremljen da u delu gde su ovce sa malim jagnjadima temperatura bude 10 – 12o C. Za eventualno utopljavanje objekta, na vreme pripremiti bale slame, kukuruzovinu ili neki drugi priručni materijal.

   Kada je oprema u pitanju treba na vreme spremiti jasle za kabastu hranu, korita za zrnastu hranu ili koncentrat, lese za pregrađivanje itd. I oprema može biti detaljnije očišćena i dezinfikovana pre jesenjeg uselenja ovaca u objekat. Jasle, koje se ponekad mogu koristiti i za pregrađivanje objekta, obično se prave u dužini 3 – 4 metra. Od poda bi trebalo da budu podignuta 30 – 40 cm a za jednu ovcu planirati 40 cm dužine jasala. Da bi se izbegla upotreba posebnih korita za zrnastu hranu, ispod jasala za kabastu hranu, mogu se napraviti fiksirana mala korita u koja ujedno pada i sitno i kvalitetno seno.

   Zoran Nikolić dipl.inž.

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.