Prihrana kukuruza

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #513073
  Stojković-Jevtić Snežana
  Učesnik

   Kukuruz ima velike potrebe za biljnim hranivima, jer je to kultura koja u relativno kratkom vremenu daje velike prinose organske mase. Za dobijanje visokih prinosa na zemljištima srednje plodnosti usevu kukuruza đubrenjem treba obezbediti oko 150 kg/ha azota, 80 do 90 kg/ha fosfora i 60 do 80 kg/ha kalijuma.

   Potrebe kukuruza za azotom su velike, tako da nećemo pogrešiti ako kažemo da je to đubrivo za ovu biljku najvažnije. Kukuruz troši azot sve vreme vegetacije, ali najveću potrebu za azotom ima deset dana pre i deset dan aposle metličenja. U ovom periodu kukuruz apsorbuje 4 do 5 kg/ha azota na dan. Velika potrošnja azota u periodu pred i posle metličenja ukazuje na potrebu prihranjivanja u tom periodu. Međutim, tada su obično suše pa prihranjivanje kukuruza u tom periodu ne daje praktično nikakve rezultate tesmo primorani da to učinimo znatno ranije da bismo stvorili fond azotnih đubriva koji će biljke iskoristiti u vreme intenzivne potrošnje.

   U slučaju nedovoljne ishrane azotom biljke kukuruza su bledozelene i nedovoljno razvijene.

   Prihrana useva kukuruza obavlja se u fazi 4 do 6 listova, odnosno onda kada biljke dostignu visinu 50 cm. Prihrana se obavlja azotnim đubrivima. Za Kolubarsko okrug gde su zemljišta uglavnom kisela preporuka je da se prihrana obavi KAN-om u količini 150 do 200 kg/ha, a da se obavezno izbegne UREA koja dovodi do daljeg zakišeljavanja već kiselih zemljišta Kolubarskog okruga.

   Snežana Stojković – Jevtić, dipl.ing.

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.