Preventivnim merama u borbi protiv ekonomski najznačajnije bolesti jabuke

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #514716
  Vulović Lidija
  Učesnik

   Čađava pegavost lista i krastavost plodova jabuke, prouzrokovana gljivom Venturia inaequalis predstavlja ekonomski najznačajniju bolest s obzirom na učestalost pojave i stepena oštećenja lista i ploda. Stepen oštećenja u velikoj meri zavisi od područja gde se zasad nalazi. Ukoliko su proleća i leta prohladna i sa čestim padavinama štete od pomenutog patogena mogu biti 70 % pa i veće.
   Ostvarena zaraza utiče na smanjenje tržišne vrednosti zaraženih plodova, opadanje nesazrelih plodova i lišća, slabo formiranje cvetnih pupoljaka. Zaraženi plodovi se teško održavaju u skladištima.
   Adekvatna zaštita od pomenutog patogena može se ostvariti u savremenom sistemu zaštite isključivo kombinovanjem: pomotehničkih, higijensko-sanitarnih i hemijskim merama.
   Pomotehničke mere predstavljaju adekvatan izbor parcele za podizanje zasada – osunčane parcele, izbor sorti, pravilna rezidba koja omogućuje provetrenost krune, adekvatan uzgojni oblik i dr.
   Higijensko-sanitarne mere podrazumevaju primenu svih raspoloživih mera u cilju uništavanja zaraženih binjnih ostataka (sakupljanje, iznošenje, paljenje,…) i smanjenja primarne infekcije.
   Praksa je pokazala da smanjenje primarne zaraze, odnosno smanjenje infektivnog potencijala, daje najbolje rezultate primenom 5% rastvora uree (50 kg uree / 1000 l vode). Jesenji tretman (novembar) smanjuje infektivni potencijal za 50 %, a rano prolećni za 66%.
   Hemijske mere podrazumevaju primenu fungicida tokom cele vegetacione sezone u određenim vremenskim intervalima u zavisnosti od vremenskih uslova. Cilj tretmana je da prisustvo fungicida spreči ostvarenje infekcije, u momentu povoljnih uslova za klijanje spora, koje se već nalaze na listu ili plodu. Najkritičniji period za ostvarenje zaraze je od momenta pucanja pupoljaka pa do precvetavanja. Momenat infekcije kao i stepen zaraze zavisi od vremenskih uslova pa se stoga preporučuje primena adekvatne hemijske zaštite korišćenjem preporuka PIS-a.
   Ukoliko se zaštita obavi na vreme i spreči zaraza u momentu intenzivnog oslobađanja spora, prekida se ciklus primarne zaraze i moguće infekcije do kraja vegetacione sezone.
   Ukoliko se primarna zaraza ne spreči (već tokom vegetacije nastavi) doći će do pojave oboljenja gde novonastale pege predstavljaju potencijalnu opasnost od širenja zaraze, a samim tim i bolesti, naročito u uslovima povećane vlažnosti.
   Najefikasnija zaštita jabuke od Venturia inaequalis je sprečiti primarne zaraze.

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.