Prekalemljivanje voćaka

 • This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 2 meseci ranije by Stepanović Veljko.
Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #579397
  Stepanović Veljko
  Učesnik

   Данашњу воћарску производњу карактеришу брзе промене, а погрешан избор сорти приликом подизања засада може довести до малих приноса и плодова који нису задовољавајућег квалитета, па је због тога неопходно изабрану сорту заменити другом која по многим својствима више одговара. Циљ прекалемљивања је замена једне сорте другом ради повећања родности, или побољшања сортног квалитета.

   Поред тога, прекалемљивање се ради и у случајевима када се у засад жели унети сорта која је бољи опрашивач, или када се жели рано-цветна сорта заменити касно-цветном. На овај начин се у најкраћем времену и са најмање трошкова мењају сорте, при чему стабло остаје на сталном месту. Прекалемљене сорте могу за кратко време формирати нову круну и брзо ступити на род. Најчешће се прекалемљују јабуке и крушке, мада се примењује и код других воћних врста. Прекалемљивање се ради на младим засадима, али може и у старијим до двадесете године старости, мада се бољи ефекти постижу уколико су воћке млађе. Мора се водити рачуна да се сорте које се прекалемљују подударају у погледу бујности, времену цветања и завршетку вегетације.

   Воћке треба током зиме припремити за прекалемљивање. На старијим стаблима све гране треба скратити током зимског периода и прекалемити крајем фебруара, или почетком марта.

   Код млађих стабала прекраћивање грана је неопходно обавити приликом прекалемљивања. Пресек грана се освежи у моменту прекалемљивања, а то је најчешће у фази почетка вегетације, непосредно пред цветање. Прекалемљивање се може урадити директно на деблу, на првим раменим гранама и у круни. Бирају се гране дебљине три до пет центиметара, а обавезно се морају оставити две, три гранчице које су ниже по положају у односу на место калемљења, јер оне треба да обезбеде храну до пријема окаца и штите дебло од ожеготина и сунца.

   Прекалемљивање јабучастих воћних врста и шљиве ради у другој половини марта. Поред тога, може се калемити и у августу, на „спавајући пупољак“. Калемљење се ради на исечак, под кору или у процеп.

   После калемљења је важно пресеке грана и калем гранчице премазати калем воском. Најбоље резултате у пракси је показало калемљење на исечак, јер се најбрже ствара калус. Уколико није било успешно, у августу се може поновити калемљење на „спавајући пупољак“ . Потребно је  да се земљиште после прекалемљивања одржава, уклања коров, орезује и редовно заштићује засад и ђубри НПК ђубривима.

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.