Pravilna primena pesticida – Ružica đukić

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #512451
  Đukić Ružica
  Učesnik

   Pesticidi su proizvodi hemijskog ili biološkog porekla koji su namenjeni zaštiti ekonomski značajnih biljaka od korova, bolesti, štetnih insekata, grinja i drugih štetnih organizama.Nepravilnim rukovanjem pesticidima može doći do štetnih posledica po čoveka i njegovu okolinu. Zbog toga je vrlo važno da se poljoprivredni proizvođači upoznaju sa pravilnom primenom pesticida.
   1.Pre upotrebe pesticida poljoprivredni proizvođač treba obući zaštitnu opremu: zaštitno odelo, (kombinezon, nepropusni ogrtač,)gumene čizme, gumene rukavice, respirator i zaštitne naočare. Ispod zaštitnog odela treba nositi laku pamučnu odeću.Redosled oblačenja i skidanja opreme je takođe bitan. Prvo se oblači zaštitno odelo pa čizme, (nogavice se stavljaju preko čizmi da ne dođe do slivanja pesticida u čizme prilikom primene)zatim zaštitna maska,naočare i najzad rukavice. Skidanje lične zaštitne opreme ide obrnutim redom
   2.Obavezno  pročitati uputstvo o primeni preparata. Proveriti da li je preparatu istekao rok primene. Utvrditi da nije  došlo do taloženja ili kristalizacije preparata.
   3.Sredstva pripremati u posebnoj prostoriji zaštićenoj od vetra naročito ako se koriste praškasti preparati.Za mešanje preparata koristiti posebne posude koje se koriste samo za pesticide.
   4.Uređaj za primenu pesticida mora biti čist i ispravan a protok tečnosti jednoličan. Proizvođači bi trebalo da budu upoznati sa pravilnim rukovanjem uređaja, da mogu otkloniti manje kvarove i da znaju da regulišu protok tečnosti
   5.Pre otvaranja ambalaze sadržaj obavezno dobro protresti.Spravljanje tečnosti za prskanje obavljati dalje od bunara, ribnjaka reka i pčelinjih društava.Koristiti samo sveže spremljenu tečnost za prskanje.Za vreme pripreme preparata i tretiranja zabranjeno je jesti piti i pušiti.Upotrebljenu ambalažu isprati tri puta čistom vodom i probušiti da se spreči ponovna upotreba ambalaže.
   6.Prskati ujutru posle rose ili kasno popodne.Ne primenjivati pesticide po vetrovitom vremenu, i u sparnim danima i kad je temperatura vazduha visoka.Proveriti da li postoje uslovi za trovanje pčela i obavestiti susedne pčelare u radijusu od 3 kilometara o vremenu tretiranja.
   7.Posle izvršenog prskanja detaljno oprati prskalicu, creva i dizne čistom vodom, ili rastvorom sode bikarbone. Posle prskanja treba se okupati i oprati odelo u kojem se vršilo prskanje i koje treba da služi samo za tu namenu.Ambalažu u kojoj su bili preparati treba predati organizaciji za sakupljanje opasnog otpada
   8.Pesticidi se čuvaju u posebnim prostorijama , zaključani i nedostupni neupućenima. Prostorija u kojoj se čuvaju pesticidi ne sme da bude vlažna ni previše hladna najbolje na temperaturi 5-25ºC.

   Ukoliko zbog neobazrivosti dođe do trovanja treba hitno tražiti pomoć lekara.Lekaru treba poneti pakovanje sa uputstvom za rad kao i ostatke pesticida.

   Savetodavac za zaštitu bilja Ružica Đukić

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.