Pravilan način prihrane jagoda

  • This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 1 godina ranije by Petrović Milan.
Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #564397
    Petrović Milan
    Učesnik

      Правилан начих прихране јагода

       

      Интензивна производња јагода било да се ради на отвореном пољу или у пластеничкој производњи захтева адекватан начин прихране. Агрохемијска анализа земљишта је прва мера да се утврди садржај хранњивих материја у самом земљишту пре саме садње а касније се приступа прихрани по фенофазама. Коренов систем јагоде се у интензивној производњи развија у релативно плитком слоју земљишта и да бих сама биљка боље усвајала хранњиве материје неппходно је водити рачуна и о температури земљишта и температури ваздуха приликом прихране. Такође свака сорта јагода има своје специфичности у погледу портеба за макро или микро  елементима. Прихрана јагода по фенофазама је најбољи начин да се дође до опрималног приноса. Пре садње уноси се однос хранива макроелемената азота,фосфора и калијума  5:20:30. Након садње да бих се коренов систем што боље прихватио и развио неопходно је унети формулацијуи са приближним садржајем азота и калијума док садржај фосфора треба бити на максимуму. Следећа фенфаза је интензиван пораст надземног дела,тј,зелене масе и тада је биљци неопходан азот.  У  фенофази  диференције цветова уносимо подједнак садржај азота,фосфора и калијума. Када је цветање завршено и дошло је до формирања плодова тада се акценат поново даје азоту да бих сами плодови имали адекатну крупноћу тј.планирану количину приноса по јединици површине. Пред почетак бербе однос макро елемената треба да буде 9:12:36. Када крене интензивна берба и све до краја бербе однос хранива треба да буде једна трећина азота,две трећине калијума док садржај фосфора треба свести на најмању могућу меру.

      Милан Петровић ПССС Крушевац

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.