PRANJE I SUŠENJE RUKU U PREHRAMBENOJ INDUSTRIJI

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #519957
    Čalić Srđan
    Učesnik

      PRANJE I SUŠENJE RUKU U PREHRAMBENOJ INDUSTRIJI

      Pranjem ruka se odstranjuje znoj i nečistoća, a istovremeno se smanjuje i broj mikroorganizama. Pranjem se mikroorganizmi ne ubijaju već se sa mlazom vode uklanjaju.
      Postupak dezinfekcije je mnogo efikasniji!!! Na primer, ako uzmemo da su ruke kontaminirane sa 100.000 bakterija, pranjem će zaostati od 100 do 1.000 bakterija, dok postupak dezinfekcije iza sebe ostavlja samo oko 1 do 10 bakterija.
      Ruke se moraju obavezno prati uvek kad su vidljivo prljave ili kad je to propisano opštim higijenskim pravilima:
       pre početka i posle završetka rada sa životnim namirnicama;
       pri prelasku sa jednog na drugi posao;
       ako je vidljiva kontaminacija ali bez opasnosti od zaraze;
       pre jela;
       posle svake upotrebe toaleta i nakon prenošenja ili držanja nečistih i zagađenih predmeta i u svakoj prilici kada je potrebno da one budu čiste.
      Nehigijenski je prati ruke u kofi, lavoru, lavabou i brisati ih zajedničkim peškirom!!!
      Ruke je najbolje prati sapunom pod mlazom tekuće mlake vode i četkom za ruke!!!
      Za sušenje je najbolje upotrebiti papirne ubruse ili neke druge materijale koji lako upijaju vodu ili upotrebiti električni sušač za ruke!!!
      Zajednički peškiri su često rasadnici infekcije i treba ih izbaciti iz upotrebe!!!
      Umivaonici ili drugi odgovarajući uređaji za pranje i umivanje osoblja trebaju biti na pristupačnim mestima. Umivaonici moraju biti snabdeveni toplom vodom i održavati ih redovno čistim. Uz svaki uređaj za umivanje i pranje treba se obavezno nalaziti odgovarajuća količina sapuna ili nekog podesnog deterdženta, četka za nokte kao i čist ubrus ili uređaj za sušenje ruku.
      Nečistoća sa ruku se najbolje otklanja tečnim sapunom!!!
      Osnovni cilj higijenske dezinfekcije ruku jeste uništiti što je više moguće od svih prisutnih mikroorganizama na rukama.
      Higijenska dezinfekcija ruku je zbog toga najvažnija, a u isto vreme i najlakša i najjeftinija mera u sprečavanju infekcija u prehrambenoj industriji.
      Higijenska dezinfekcija ruku je nužna:
       pre početka rada;
       pre započinjanja čistih postupaka;
       pre i posle pauze za odmor;
       nakon kontakta sa potencijalno infektivnim telesnim tečnostima (krv, pljuvačka i sekreti od životinja);
       nakon kontakta sa potencijalno kontaminiranim površinama ili predmetima;
       nakon obavljana prljavih radnji;
       nakon skidanja zaštitnih rukavica;
       nakon kijanja, kašljanja i duvanja nosa;
       nakon korišćenja toaleta.
      Dezinfekcija ruku se sprovodi korišćenjem dezinficijensa na bazi alkohola!!!
      Učestalo pranje i dezinfekcija ruku predstavljaju neizbežan napor za kožu, ali ponovljeno pranje sapunom je štetnije od jednako česte upotrebe dezinficijensa na bazi alkohola!!!

      Srđan Čalić, spec.str.inž. prehrambene―tehnologije

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.