Poreklo domaćeg govečeta – Miraš Zagrađanin

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #512634
  Zagrađanin Miraš

   Genetska studija koja je proučavala goveda utvrdila je da sva moderna domaća goveda vode poreklo od jednog jedinog krda divljih krava i bivola, koji su živeli pre 10 500 godina.
   Nakon iskopavanja kostiju stoke na arheološkim nalazištima u Iranu, i kasnijim poređenjem s današnjim populacijama goveda, istraživači su posmatrali kako su razlike u DNK sekvencama mogle da nastanu u različitim scenarijima populacione istorije, modelirane kompjuterskim simulacijama.
   Došlo se do zaključka da razlike koje se pojavljuju između dve populacije, one drevne i sadašnje, su mogle da se pojave ako je relativno mali broj životinja, približno njih 80, bio pripitomljen iz sada izumrle vrste divljeg bivola, koji je bio rasprostranjen na ogromnoj teritoriji Evrope i Azije.
   DNK koji je korišćen u ovom istraživanju poticao je od materijala kako iz hladnog klimata, tako i iz toplih i sušnih područja. U prvom slučaju, uzorci su bili bolje očuvani i samim tim lakši za obradu i dobijanje podataka, dok je u drugom slučaju taj proces bio nešto problematičniji jer je temperatura veoma kritična sa stanovišta očuvanja DNK.
   Ovo ispitivanje ima uticaja na razumevanje same istorije domestifikacije. U tom smislu, moglo bi se reći da prilično iznenađuje mali broj grla iz kog su nastale sve današnje populacije gajenih goveda. Pouzdano znamo na osnovu arheoloških ostataka da su preci goveda bili uobičajeni širom Evroazije, tako da je moralo biti prilično jednostavno uhvatiti neku jedinku i pripitomiti je.
   Međutim, ovakvi nalazi se zapravo podudaraju s drugim istraživanjima koja se odnose na početke pripitomljavanja govečeta. Naime, mali broj predaka savremenih goveda zapravo odgovara činjenici da je do pripitomljenja ove vrste došlo na ograničenom području pre otprilike 10500 godina, za šta postoje materijalni arheološki dokazi. Teritorijalna ograničenost ovog fenomena može se objasniti time da je uzgoj goveda, za razliku od uzgoja nekih drugih vrsta stoke, poput koza, bio veoma težak za mobilne zajednice, kakvi su bili praistorijski nomadski stočari, te da su samo neka, malobrojna društva, vodila sedelački način života u to vreme na Bliskom istoku.

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.