Pojava azijskih bubamara

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #514760
  Lazić Zorica
  Učesnik

   Česte pritužbe građana se zabeležene u našoj službi. U sunčanim jesenjim danima,masovne pojave azijskih bubamara su primećene na fasadama kuća sa tendencijom ulaženja u objekte.
   Trenutna masovna pojava azijskih bubamara nas je obavezala da građane informišemo o datoj vrsti.
   Azijska bubamara (Harmonia axyridis Pallas) je tipična po izgledu i ne razlikuje se puno od ostalih vrsta bubamara.Početkom 80-ih godina XX veka zvanično je uneta u SAD,kao biološki agens u borbi protiv biljnih vaši.Brzo se aklimatizovala i postala dominantna bubamara u novoj sredini.Posle 20 godina brzo se raširila po SAD,Kanadi,Južnoj Americi,Evropi…Kod nas je prvi put zabeležena 2008.godine na teritoriji Nacionalnog parka Fruška Gora.
   U jesen kada joj nestane hrane dobija nagon za rojenjem. Kad vidite jednu, budite sigurni da sledi još mnogo njih jer odrasle jedinke ispuštaju feromon koji privlači ostale bube i tako u roju traže odgovarajuće mesto za hibernaciju(prezimljavanje).
   Po načinu ražmnožavanja ,vrsta H.axyridis ima potpuni ciklus razvića ,prolazi kroz stadijume jajeta,četri larvena stupnja,prepupa,pupa i imago.Prosečan broj generacija je 2,ali u povoljnim klimatskim uslovima može da razvije i do 4 generacije godišnje.Dužina života zavisi od uslova sredine,ali prema podacima iz literature 15-20% populacije živi i do 3 godine.
   U pogledu ishrane, hrane se lisnim vašima i štitastim vašima,larvama predatora. Vrlo su proždrljive, dnevno pojedu i do 600 vaši. Zbog toga ih nikako ne treba uništavati. Zahvaljujući svom ogromnom apetitu larva azijske vrste bubamare poješće za 4-5 nedelja deset puta više hrane no što je sama teška.
   Takođe su i fitofagne,prave štete na zrelim plodovima voća.Zbog izraženih invazivnih osobina potiskuje druge vrste predatora na putu u potrazi za hranom.
   Kad je bubamara u opasnosti brani se ispuštanjem hemolimfe iz nožnih zglobova.Zbog sadržaja kokocinelina odbija većinu ptica i mrava. Kad ih nađete u kući, ne bi ih trebalo ubijati mehaničkim putem, preporuka je da se izbrišu lagano metlom ili usisivačem da ne bi došlo do prljanje zidova i ispuštanje neprijatnog mirisa.
   Ova vrsta za sada ne prestavlja ekonomski značajnu štetočinu.Korisnost ovih insekata se ogleda u smanjenju populacije lisnih vaši. Svetski stručnjaci rade na pronalaženju načina da kontrolišu populaciju azijskih bubamara istražujući potencijalne prirodne neprijatelje, koji bi smanjili brojnost.Otporne su na biljne bolesti i parazite.Proučavanje njene bioekologije u klimatskim uslovima naše zemlje tek predstoji.

   Zorica Lazić,dipl.inž.zaštite bilja

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.