Organska proizvodnja jagode

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #586770
  Kovačević Bratislav
  Učesnik

   Органска производња јагоде

   Органска производња јагоде подразумева да се она, у односу на конвенционалну производњу, потпуно ослободи од коришћења синтетичких ђубрива и пестицида, и да све супстанце које се користе буду природног порекла. Неколико основних принципа се мора поиштовати приликом производње органске јагоде а то су: ротација усева, компостирање, биодиверзитет, здравље биљака.

   Посебну пажњу треба обратити на избор сорти. Бирати отпорне сорте на проузроковаче болести и штеточина. Одабиром сорти које показују отпорност према проузроковачима болести и штеточинама, смањује се или потпуно елиминише потреба примене дозвољених биоинсектицида и биофунгицида.

   Један од важнијих фактора за гајење јагода је правилан избор површине за подизање засада. Земљиште треба да има следеће карактеристике: дубина најмање 50 cm, да је са добром дренажомм, да су структурна и плодна, и са рН 5.5 – 6.5.

   Услови за добар узгој јагоде је и да парцела буде потпуно изложена сунцу,  да је добра проветреност, обезбеђеност довољне количине влаге и заштита од ниских температура и пролећних мразева. Треба бирати подручја са умереним нагибом од 3 до 5%, који је идеалан за обезбеђивање добре проветрености.

   За јагоде је потребно довољно воде у периоду од цветања до бербе, тако да песковита земљишта генерално нису повољна, осим ако није обезбеђен систем за заливање.

   Најважнији критеријуми приликом избора сорте су свакако квалитет плода, као и отпорност према болестима и штеточинама, што осигурава висок принос.

   Сорте погодне за органску производњу и за пласман јагоде у свежем стању су пре свега ране сорте или оне касније јер се њима постиже боља цена на тржишту.

   Најмањи интервал у коме се на истој парцели јагода може гајити је три године. У периоду ротације неке биљне врсте треба избегавати као предусев за јагоду (парадајз, паприка, кромпир), јер су све осетљиве на увенуће биљака .Kао биљне врсте које су погодне у периоду ротације наводе се: смеша трава и детелине (период гајења 1-2 године), бела детелина.

   Јагода има релативно скромне захтеве за ђубрењем. Од свих минералних материја највећа потреба је за калијумом. Kод замљишта нормално снабдевеног минералним материјама и при повољном плодореду додавање ђубрива је готово непотребно. Kонтрола земљишта на присуство хранљивих материја препоручује

   На квалитет воде за заливање утичу њен физички, хемијски и биолошки састав. У води не сме бити остатака нафте и растворених соли у високој концентрацији. Зато је потребно пре заливања извршити хемијску анализу воде и вршити је сваке треће године. Анализа воде се ради у лабораторијама Завода за заштиту здравља.

   Братислав Ковачевић, ПССС Пирот

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.