Organska proizvodnja

 • This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 2 meseci ranije by Nešković Suzana.
Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #573170
  Nešković Suzana
  Učesnik

   Глобализација тржишта допринела је сталној понуди готово свих  пољопривредних производа. Понуда је знатно богатија и готово да више нема сезоне када на тржишту недостаје неки пољопривредни производ.  То се посебно односи на понуду поврћа.

   Домаћа производња је свакако ограничена чак и у условима када се површине под пластеницима и стакленицима битно повећавају. Вештачки створени услови, захтевају већи степен технолошких радњи између осталог као и  већи број хемијских третирања и интензивније ђубрење.

   Управо овај вид производње често није адекватно праћен свим основним анализама садржаја корисних а посебно   штетних материја чије је присуство овим начином производње у одређеном степену  повећано.

   Управо због свега наведеног, озбиљни потрошачи али и сами произвођачи окрећу се производњи здравствено безбедне хране, увођењем интегралне заштите или поступком преласка са конвенционалне на органску биљну производњу.

   Неки основни постулати, било да се ради о процесу конверзије или о већ испуњеним условима за органску производњу морају се планирати и спровести пре саме производње.

   У органској производњи посебно треба обратити пажњу на следеће технолошке поступке и радње:

   1. Обрада земљишта никако не сме бити интензивна и инвазивна. Водити рачуна о чувању структуре земљишта мањим бројем прохода и коришћењем лакше механизације и оруђа. Препорука је свакако где год је могуће спровести редуковану обраду земљишта.
   2. Плодоред је један од базичних услова за успешну органску производњу. Плодоредом се избегава претерана експлоатација и изношење хранива из земљишта, одржава се природна плодност земљишта, смањују се ризици од ширења болести и штеточина, добија се већи број берби током године, правилно се користи површина…..
   3. Уместо неконтролисане и непотребне употребе минералних ђубрива, користити што више органског материјала било да се ради о стајском ђубриву или о компостирању органског материјала ради одржавања пре свега хумуса у земљишту а тиме и осталих биогених елемена
   4. У недостатку органског ђубрива, добро згорели стајњак, могу се користити покровни усеви добро развијене зелене масе који имају улогу зеленишног ђубрења. На природан начин користимо вегетационе делове биљака који заоравањем за собом остављају обогаћено земљиште
   5. Здруживање усева је велика предност у органској производњи. Бирају се усеви који су компатибилни и на истој површини се могу технолошки радити идентично. На тај начин добија се већа понуда здравих производа у једном производном циклусу што је за тржишно оријентисану пољопривреду јако значајно.
   6. Поред већ наведеног, органска производња поврћа веома добро реагује на гајење легуминоза, односно да се у плодореду нађу своје место биљке као што је грашак или пасуљ.
   7. Ради спречавања сувишног одавања воде а да би се на природан начин решио проблем корова, препоручује се малчовање органским материјалом или покривкама са биоразградивом, еколошком основом
   8. Предуслов органској производњи свакако је набавка органског семена или сопствена репродукција али под контролисаним условима што значи узорковање произведеног семена и испитивање у акредитованим лабораторијама

   Сузана Нешковић

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.