- This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 8 godine ranije by Vujić Radosav.
-
AutorČlanci
-
15.08.2016 u 13:30 #513169Vujić RadosavUčesnik
Najpovoljniji momenata za siliranje cele biljke kukuruza je vaza voštanog zrenja zrna. Tada je završeno nalivanje zrna i prikupljena maksimalna količina hranljivih materija.
Hranivo – Optimalna faza za proces siliranja
Silaža cele biljke kukuruza – Faza voštane zrelosti zrna
Silaža ili senaža lucerke – Faza butonizacije
Silaža trave – Početak klasanja
Silaža cele biljke sirka – Kada je zrno srednje mekanoPosebno značajna odilka cele biljke kukuruza je da se zrenjem, pored količine sirove celuloze, povećava i sadržaj skroba, što je rezultat porasta učešća klipa u celoj masi.U optimalnoj fazi zrelosti cele biljke kukuruza namenjene sliliranju kukuruzno zrno učestvuje u ukupnom prinosu suve materije i do 40%,a preostali delovi prinosa čine stablo, list, metlica, komušina i kočanka. Zbog toga se silaža kukuruza po sastavu suve materije smatra polukoncentrovanim varivom, i može se efikasno koristiti u ishrani preživara kako za proizvodnju mleka tako i za proizvodnju mesa.U koliko se silira ranija, pri sadržaju suve materije u biljci od oko 25% ukupni prinose suve materije iznosiće svega 87% u odnosu na potencijalni prinos.Pored toga, do hranljivih materija može biti izgubljen i u toku samog siliranja, zbog ceđenja biljnih sokova i ispiranja hranljivih sastojaka kao i nastale mlečne kiseline. Suprotno ovome, ukolko se zakasni sa siliranjem, pa se biljka silira posle kasne voštane zrelosti,prinos suve materije opada jer se stabljike lome, klipovi otkidaju a list gubi. Usitnjena masa sa visokim procentom suve materije znatno se teže sabija te su češći problemi pojave plesni i puna voštana zrelost zrna, celokupna iseckana masa je suvlja i teže se sabija, fermentacija je sporija i redukovanija, a nakon otvaranja silosa može doći do naknadne fermentacije, zagrevanja i kvarenja silaže.
dr Radosav Vujić
-
AutorČlanci
- Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.