Obrada papaka kod krava – Zoran Nikolić

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #512430
  Nikolić Zoran
  Učesnik

   Говедарску производњу на нашем подручју карактерише углавном везани систем држања. Цео живот, од рођења па до изласка из штале на клање, већина грла проведе везана уз јасле. Изузетак су само поједини произвођачи у неким селима где се за напајање говеда користе заједничка сеоска појила. То је једина прилика за минимално кретање крава и коришћење јефтиних благодети природе као што су сунце и чист ваздух.

   Овакав начин држања крава тешко ће бити промењен у неко скорије време из два разлога. Објекти за слободно држање крава са тзв. „лиге боксовима“ предвиђени су за већи број грла него што гаје наши произвођачи. Такви објекти уједно захтевају и изградњу измузишта што је за наше сточаре, са релативно малим бројем крава, велика инвестиција. С друге стране, коришћење испуста, као јефтиног а корисног решења, углавном је ограничено малом површином и лошом организацијом економског дворишта.

   Папци крава расту 5 до 10 мм месечно. Вероватно би се толико и трошили када би се грла кретала. Везани систем држања довео је до битног нарушавања равнотеже између пораста и трошења папака у корист пораста. Резултат свега тога су све дужи, често деформисани папци, а последица на крају је смањена производња млека код грла са таквим папцима. Уз маститис и стерилитет, трећи али не мање штетан фактор у говедарству и то посебно у производњи млека су проблеми са папцима. Неодржавани и запуштени папци музних крава, које већину времена проводе у штали, директно утичу на производњу млека. Према неким подацима, и то на светском нивоу, производња млека код високомлечних грла, због проблема са папцима, може бити мања за 30 па и више процената.

   Краве око 45 % времена проводе у лежању а око 55 % у стајању и кретању. Код крава са неправилним папцима тај однос се мења у корист лежања. Краве са прераслим и деформисаним папцима:
   – све дуже леже
   – када се крећу, крећу се спорије и теже.

   Скраћивање времена стајања има за последицу то да краве скраћују време за неке активности које обављају за време стајања ( исхрана, напајање итд. ) и избегавајући стајање теже да што пре легну. У лежању проводе више времена од крава са здравим папцима. Ако се крећу, краве које имају проблема са папцима, крећу се теже и спорије.

   Циљ свега овога што је до сада наведено је да сточарима укажемо на потребу да се папци крава уредно одржавају. Неопходно је бар два пута годишње вршити орезивање папака. У којим терминима ће се то радити зависи од начина држања крава. Тамо где се краве још увек држе на испаши, прво орезивање треба радити 3 до 4 недеље пре изласка на испашу а друго при крају периода испаше или непосредно по повратку у шталу. Где се краве држе везано, термин орезивања папака одређује се произвољно али уз обавезу да се ради два пута годишње.

   Што се самог орезивања тиче, то треба препустити мајсторима тог заната. За оне који то сами раде, дајемо оријентационе димензије папка:
   – предња висина ……………………….. 80 – 90 мм
   – задња висина ………………………… 40 – 50 мм
   – дужина табана ………………………… 100 – 130 мм
   – ширина табана …………………………. 40 – 60 мм

   Зоран Николић дипл. инж.

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.