OBAVEZA UPISA U VINOGRADARSKI REGISTAR

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #512887
  Marinković Dejan
  Učesnik

   Osnovni cilj upisa u Vinogradarski registar je da se utvrde tačne površine pod vinovom lozom na teritoriji RS, što predstavlja obavezu naše zemlje u procesu usklađivanja sa standardima EU. Jedan od ciljeva ove tekovine EU je da se promoviše naša zemlja sa svim vinograrskim specifičnostima koje pojedini njeni krajevi nose i da naša vina, a pre svega vina sa geografskim poreklom, postanu prepoznatljiva na tržištu EU čak i pre nego što budemo ušli u ovu međunarodnu ekonomsku i pravnu uniju evropskih zemalja.
   Zakonom o vinu predviđena je obaveza upisa u Vinogradarski registar onih fizičkih, odnosno pravnih lica i preduzetnika koji proizvode grožđe namenjeno prometu. Ova obaveza se takođe odnosi i na vinogradare koji imaju manje od 0,1 ha vinograda, a ostvaruju komercijalnu proizvodnju. Upis u registar vrši se na osnovu zahteva koji podnosi fizičko odnosno pravno lice (preduzetnik), u nekoj od najbližih kancelarija stručne organizacije za vođenje Vinogradarskog registra Centra za vinogradarstvo i vinarstvo Niš, shodno sedištu proizvođača grožđa – fizičkog ili pravnog lica. Uz zahtev se podnosi i dokumentacija vezana za dokazivanje prava svojine nad katastarskom parcelom uvedenom u vinogradarsku proizvodnju (u slučaju neupisanog prava svojine u katastarski list priznaje se i rešenje o raspodeli komasacione mase, rešenje o nasleđivanju i dr.; ugovor o zakupu, odnosno korišćenju vinogradarske parcele-ukoliko je u pitanju zakup ili samo korišćenje; izvod iz Registra privrednih subjekata-ukoliko se radi o pravnom licu). Za informacije vezane za upis i podnošenje formulara proizvođači grožđa na teritoriji opštine Grocka i dr. opština koje svojim radom pokriva PSSS Padinska Skela mogu se obratiti osobama zaduženim za administrativne poslove u kancelariji Centra za vinogradarstvo i vinarstvo određenoj za Beograd (okruzi u nadležnosti su Južnobanatski, Mačvanski, Kolubarski i grad Beograd), gde kontakt osobu predstavlja Ivan Dodok (Omladinskih brigada br. 1 poslovna zgrada SIV 3, 11070 Novi Beograd, 11000 Beograd, telefon/fah: 011/311-3935,011 285-6073).
   Zahtev se podnosi na Obrascu VV1-Zahtev za upis u Vinogradarski registar, koji proizvođači dobijaju uz dokumentaciju za obnovu registracije od lokalne Uprave za trezor. Svakom proizvođaču grožđa prilikom upisa u Vinogradarski registar dodeljuje se registarski broj i izdaje izvod iz registra sa brojevima vinogradarske parcele i grafičkim prikazom parcela u proizvodnji. Proizvođač grožđa može da ima samo jedan registarski broj, i onaj broj koji mu je jednom dodeljen ne može se dodeliti nekom drugom, npr. u slučaju njegovog brisanja iz registra. Proizvođač se briše iz registra ukoliko podnese zahtev za brisanje, a na osnovu odluke o prestanku obavljanja vinograrske delatnosti, kao što brisanje može biti pokrenuto i po službenoj dužnosti. Ukoliko dođe do bilo kakve promene u pogledu obima proizvodnje (uvođenje ili izvođenje parcela u proizvodnju) u registar se upisuju promene u roku od 15 dana od dana nastale promene.
   Podatke o godišnjoj proizvodnji grožđa sa rodnih vinogradskih parcela proizvođač grožđa prijavljuje Ministarstvu poljoprivrede svake sezone nakon berbe, najkasnije do 15.11. tekuće godine.

   mr Dejan Marinković

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.