NORMATIVI ISHRANE I OBROCI ZA ŠARANE

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #513518
  Radosavljević Dragan
  Učesnik

   Uzgoj šarana nije nimalo lak posao. Treba obratiti pažnju na mnogo faktora, pogotovo kada je reč o proizvodnji mladji riba, ali takođe može biti veoma unosan posao kada se zna da Srbija uvozi preko 40-50% ribe za ishranu. Za uzgoj šarana u ribnjacima od ikre do ribe za konzum potrebno je imati veći broj bazena različite veličine i funkcije. Mrestilište služi za mrešćenje šarana. Za 3-8 dana iz oplođene ikre razvijaju se ribice koje se 2-5 dana hrane rezervnom hranom iz žumanjka. Posle, toga počinju aktivno da se hrane i prebacuju se u rastilište gde ostaju 4-6 nedelja, dok ne dostignu dužinu od 4-6 cm. U mladičnjacima se gaje mladi šarani od momenta kada počinju dobijati krljušti do uzrasta od jedne godine. Sledeće godine prebacuju se i gaje u tovilištu. Izlovljavaju se kao dvogodišnji šarani pri TM od 1,0-1,5 kg.

   Postoji i kavezni sistem uzgoja šarana, gde se koriste metalni kavezi koji se potapaju u vodotokove (reke, jezera) i gde se oni hrane tako što im se u hranilice stavlja hrana.
   Sa gledišta ishrane šaran je tipičan biljojed (poikilotermni). Dodatno se hrani tek kada temperatura vode bude 13°C. Kada temperatura vode padne na +4°C ili je iznad 25-26°C prestaje da uzima hranu i može da izgubi u telesnoj masi. Naime, u toploj vodi, (kada je optimalna temperatura), šaran jede više hrane, bolje je iskorišćava i ostvaruje veći prirast.
   U ribnjacima koristi prirodnu i dodatnu hranu, dok u kavezima koristi samo hranu koja se stavlja u hranilicama. Dok se na kvalitet vode i dela prirodne ishrane u ribnjacima može uticati unapred samom pripremom zemljišta gde će biti ribnjak, u kavezima kvalitet vode zavisi od prirodnih uslova (jednim delom se može uticati na količinu kiseonika postavljanjem aeratora), dok ishrana riba koja se drži u kavezima u potpunosti zavisi od čoveka.
   Za pripremanje dodatne hrane za mlađ i tov šarana koriste se biljna, animalna (sve više se izbacuju iz upotrebe zbog prenosa raznih oboljenja) i mineralna hraniva i predsmeše mikroelemenata i vitamina tabela 1. Hrana se peletira, a veličina peleta podešava se uzrastu i veličini riba.

   Potpune smeše za ishranu šarana, u %

   Posle preciznog odmeravanja komponenata i njihovog dobrog mešanja, hranu treba peletirati. Peleti ne smeju da budu suviše tvrdi, ali treba da su postojani i da se ne rastvaraju brzo u vodi. Količina hrane zavisi od godišnjeg doba, temperature vode, veličine ribe, veličine prirasta i količine prirodne hrane.

   Korišćena literatura“Ishrana domaćih životinja“, autori prof.dr Nemanja Ševković, prof.dr Simeon Pribićević, prof.dr Isidor Rajić

   Dipl.ing.Dragan Radosavljević

   Pitanje korisnik DusanF:

   Dobio sam nekoliko obavestenja da se u Srbiji ne mogu dobiti potrebne dozvole za ovu delatnost!!!!!!!!!
   Da li je to moguce ????
   Ima li info gde se nalaze vec postojeci objekti gde bi se moglo otici po savete ????

   Hvala unapred

   Odgovor Dragan Radosavljević:

   Poštovani, verovatno niste pročitali moj prethodni odgovor. Naj relevantnije organizacije koje Vam mogu pomoći su Srbija vode i veterinarska inspekcija koje su zadužene za vaš reon. Što se tiče postojećih objekata kao što sam napisao u prethodnoj poruci u mom kraju postoje, pa ukoliko danas ili u ponedeljak ću Vam javiti koja su njihova iskustva. Što se tiče uzgoja soma u kavezima tu Vam ne mogu mnogo pomoći jer nisam imao prilike da sarađujem sa odgajivačima, ali što se tiče šarana tu imam nekih iskustava i mogu Vam reći da nije nimalo lako. Kao što verovatno znate u kavezima šaran je u ograničenom prostoru i njegovo ponašanje zavisi od oscilacija vode i na kom mestu su kavezi. Takođe morate imati i određenu aparaturu (aeratore, termometre, itd) Prošle godine, kao i ove temperaturna variranja su ogromna, pa je recimo prošle godine odgajivač šarana sa kojim sarađujem imao mnogo problema jer šaran nije hteo da jede, pa je slabo napredovao. Naravno, veliki značaj ima i mlađ ribe, odnosno od koga kupujete (ne sme da bude bolesna, a i to se dešava) i ishrana. Odgajivač sa kojim ja sarađujem imao je problem i sa masnoćom šarana, naime on sam pravi smeše za šarane pa je imao problem šarani su bili isuviše masni. Ukoliko odlučite da se bavite kaveznim uzgojem šarana, ja bih vam preporučio da krenete sa manjim količinama. Ali takođe mislim da uzgoj ribe ima velike perspektive. Nadam se da sam Vam pomogao, bićemo u kontaktu,

   s poštovanjem

   Dragan Radosavljević

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.