Najčešće greške u radu sa pesticidima

 • This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 1 mesec ranije by Stanković Violeta.
Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #574989
  Stanković Violeta
  Učesnik

   Да би се постигли прави ефекти хемијских третмана потребно је придржавати се одређених правила и препорука стручних лица из области заштите биља. Произвођачи неретко праве грешке у раду при коришћењу средстава за заштиту, што за последицу има изостанак успеха третмана, неоправдане трошкове, прекомерну употребу пестицида, чиме се угрожава животна средина. У циљу да се избегну поменуте штете и додатни, беспотребни трошкови, указаћемо на најчешће грешке које могу бити узрок неуспеха хемијског третмана.

   Непознавање штеточине, болести и корова. Пре прскања потребно је знати које штеточине, болести или корове желимо сузбити, да ли су прешли праг штетности, да ли су достигли одговарајући стадијум раста и др. На основу запажања, искуства и савета са специјалистима заштите биља, одлучује се за врсту интервенције и препарат или комбинацију која ће се применити

   Неправовремено третирање. На основу сагледавања проблема кога циљамо, бира се и право време за третман. Треба избегавати третмане када је површина биљног органа влажна и када су температуре ваздуха високе. Начелно прскања у послеподневим сатима су препоручљивија

   Погрешан избор дизни с обзиром на временске прилике. Увек треба одабрати одговарајући тип дизни, а третирање извести у што је могуће идеалнијим временским приликама. У временским условима без ветра бирати обичне дизне, а када брзина ветра пређе 5m/sek, користити антидрифт дизне.

   Неприлагођени притисак према врсти дизне или типу препарата. Препоручени притисак за прскање хербицидима је 1,5 до 3 бара, а за фунгициде и инсектициде износи 3-5 бара.

   Коришћење превеликих количина воде при прскању. Количина течности треба да је таква како би се постигла идеална покровност на биљци, а да се раствор не цеди са биљака.

   Неприкладна радна брзина при прскању. Брзина се прилагођава ветру, нагибу терена, припремљености земљишта, брзини ветра али је најпожељнија 6 до 8 km/h.

   Неприлагођена висина прскалице у односу на циљане површине. Висина прскалице над површином која се третира треба бити 50 до 60 cm.

   Виолета Станковић, мастер инж.заштите биља

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.