Mrežasta pegavost lista ječma (Pyrenophora teres)

 • This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 3 meseci ranije by Jovanović Živorad.
Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #576405
  Jovanović Živorad
  Učesnik

   Mrežasta pegavost lista ječma (Pyrenophora teres)

   Prouzrokovač mrežaste pegavosti ječma, gljiva Pyrenophora teres, javlja se svake godine u različitom intenzitetu, u zavisnosti od uslova sredine, prisustva infektivnog materijala i osetljivosti sortimenta. Postoje dve forme simptoma koje ova gljiva izaziva, mrežasta i tačkasta.
   Prvi simptomi se javljaju na lišću u vidu zelenkasto vodenastih pega. Pege se uvećavaju, postaju bledo žute a potom prelaze u mrku boju. Oko njih je hlorotični oreol a unutar pega su vidljive tamne linije povezane u vidu mreže. Simptomi se javljaju i na lisnim rukavcima i na zrnu. Smanjenjem asimilacione površine može se umanjiti prinos i do 30 %.
   Optimalna temperatura za razvoj ovog patogena je 18 – 24 ºC, a razvija se u širokom temperaturnom rasponu od 3-31 °C. Odgovara joj vlažno i hladno vreme a topli i sušni period zaustavlja razvoj. Gljiva se održava na biljnim ostacima (slami i strnjici) i na zaraženom semenu.

   Preventivne mere zaštite su: zaoravanje biljnih ostataka, setva otpornijih sorata, deklarisano seme, 3 – godišnji plodored. Hemijske mere se primenjuju od prvog kolenca ukoliko su na preko 10 posto biljaka prisutni simptomi mrežaste pegavosti ječma. Za suzbijanje ovog patogena su registrovani fungicidi na bazi aktivnih materija: spiroksamin + tebukonazol + protiokonazol, protiokonazol + benzovindiflupir, tiofanat-metil + epoksikonazol, biksafen + fluopiram + protiokonazol, tebukonazol + protiokonazol, protiokonazol + benzovindiflupir, tebukonazol + tiofanat-metil, trifloksistrobin + ciprokonazol i drugi.

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.