MEDOVINA

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #513525
  Petkanić Zorica
  Učesnik

   Medovina – vino od meda je kao što je već poznato bilo piće starih Slovena odakle i potiče prva prozvodnja ovog napitka, gde se kao osnovna sirovina koristo med.
   Med se u početku koristio isključivo samo za ishranu, a nešto kasnije počeo je da se meša sa raznim dodacima pića, trava itd. i tako je nastala medovina. Stari Grci su spravljali ovaj napitak mnogo pre nego što su otrkrili pojam” vino “ i medovina se smatrala pićem bogova koje je potrebna kako u bogatstvu tako i u siromaštvu.
   Vremenom sa nastankom nekih drugih pića spravljanje medovine polako pada u zaborav, da bi posle dosta godina ponovo dobila na značaju. U današnje vrema medovina ponovo postaje popularna i sve traženija na tržištu. U početku proizvodnja medovine nastala je jer se pojavila velika količina meda na tržištu koja nije mogla da se proda. Danas je medovina jako traženo piće zbog svojih specifičnih karakteristika. Kao što je već rečeno medovina je danas jako traženo piće mada se retko može naći kao komercijalizovana proizvodnja, što znači da se još uvek najviše proizvodi na individulnim domaćinstvima.
   Spravljanje medovine Postoji više načina spravljanja medovine a uglavnom tu razliku u načinu spravljanja čine: izbor meda i raličitost dodatih sporednih sirovina u toku proizvodnje. U daljem tekstu opisaćemo najbolji i najrasprostranjeniji način spravljanja medovine za sada. Proces spravljanja medovine je veoma sličan spravljanju drugih vina. Za spravljanje medovine obavezni su sledeći sastojci: – Med kao osnovna sirovina – Voda – Kvasci
   Med kao osnovna sirovina je najbitniji u spravljanju medovine jer od vrste i kvaliteta meda zavisi i kvalitet medovine ( kao i kod pojma grožđe – vino ). Po izboru proizvođača može se umesto meda koristiti i mednjikovac.
   Kvasci: dodavanje kvasaca je u svakom slučaju opravdano s obzirom da med u svom sastavu ne poseduje nikakve kvasce ( za razliku od na pr.grožđa koje na pokožici već poseduje određeni procenat pozitivnih kvasaca ) pa ih je zato neophodno dodati u cilju podsticanja fermentacije.
   Voda se dodaje u cilju razblaženja meda.U toku proizvodnje treba dodati destilovanu ali u slučaju nedostatka destilovane vode potrebno je vodu koja se koristi u cilju razblaženja prokuvati, kako bi se uklonio hlor koji u toku fermentacije stvara hlorifehole koji imaju ukus na plastiku.
   Postupak spravljanja medovine Kao što je već napomenuto najpre je potrebno odabrati vrstu meda.Za spravljanje medovine najbolje je koristiti livadski med kako zbog svog sastava tako i zbog karakteristične tamnije boje ( uobičajeno je da se koristi med tamnije boje ).
   Postupak spravljanja je sledeći: Odmeri se 28 – 30 kg.nektarskog meda i razmuti u 100 lit.vode ( prokuvane ).Dobro se izmeša da bi masa postala tečna.Ovo je takozvani osnovni rastvor.Osnovni rastvor se zatim prokuva ( t.z.v. sterilizacija rasvora).Dok se rastvor kuva sa površine se obavezno uklanja pena koja se tom prilikom stvara.Po završetku kuvanja ukloni se sva površinska pena i ostavi se da se rastvor ohladi na 20C.Ovako ohlađenom rastvoru doda se 60 gr. kalimmetabisufita i 10 gr.tanina. Nakon ovoga neophodno je sada dodati i selekcionisani kvasackoji ima ulogu da izazove vrenje.Ovako pripremljena smesa ostavi se sada u prostoju za vrenje t.j. fermentaciju. Prostorija kao i sudovi moraju biti potpuno čisti hemijski ispravni. Sud mora biti prekriven platnom.Vrenje se odvija na temperaturi od 18 -20 stepeni Celzijusovih. Kao i kod svake fermentacije obaviće se najpre burno vrenje. Završetak burnog vrenja utvrđuje se na uobičajeni način. Nakon završene burne fermentacije rastvor pretoči se u druge sudove u kojima se nastavlja tiho vrenje.Kada se završi i tiho vrenje pretoči se još jednom i dobijeni rastvor sada već medovina ostavi se na dozrevanje nekoliko meseci.
   Medovina dobijena ovakvim postupkom čuva se u suvoj i hladnoj prostoriji. Medovina vino od meda je u isto vreme piće, hrana , lek itd. Prilikom ispitivanja medovine došlo se do parametara da medovina sadrži: – 13% alkohola – 5% ekstrakta – 0,17% mineralnih soli. Treba naglasiti da medovina nije veštačko piće jer se dobija fermentacijom prirodnog meda, pa je zbog svega što smo naveli jako traženo piće. Medovina je prijatnog ukusa i izražene arome koja potiče od vrste meda koji je korišćen. Moć medovine Za razliku od drugih pića posle konzumiranja medovine ( podrazumeva se u određenim količinama ) ne javlja se glavobolja niti neki drugi negativni simptomi. Medovina sadrži veliku količinu vitamina B i aminokiseline koje stimulišu razvoj proteina koji deluju pozitivno na izdržljivost i relaksaciju organizma.
   Medovinu zovu još i “eliksir života „ zbog svog sastava i jako pozitivnog delovanja na organizam.Ovaj vrlo vredan napitak deluje tako što podstiče apetit , jača i okrepljuje organizam i usporava starenje.

   Napomena: Iako je medovina izuzetno koristan napitak treba je koristiti u ograničenim količinama sa obrazloženjem da su sebi sadrži 13 % alkohola.

   Savetodavac Petkanić Zorica

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.