Lucerkino brašno

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #513476
  Tajić Bilal
  Učesnik

   Lucerkino brašno je proizvod koji se dobija mlevenjem cele biljke lucerke bez dodavanja bilo kakvih primesa ili oduzimanja bilo kog dela biljke.Ono treba da se napravi od lisnatog sena dobrog kvaliteta, a sadržaj vlakna ne treba da bude veći od 29-30%.Veći procenat vlakna pokazuja da je brašno napravljeno od lucerke slabijeg kvaliteta. Lucerkino brašno ne sme da ima više od33% vlakna.

   Bez hemijske ili laboratorijske analize često je nemoguće odrediti dali je lucerkino brašno napravljeno od lisnatog, rano pokošenog sena ili od prezrelog materija sa jakim stabljikama, zbog čega ovo brašno treba kupovati sa garantovanim sastavom.
   Brašno od lucerkinog lišćaje, mleveni proizvod koji se sastoji uglavnom od lisnatog materijala odvojenog od lucerkinog sena. ono traba da je slobodno od drugih primesa i ne sme sadržati više od 15%vlakna.Pojam brašno od lucerkino lišća sada se često puta upotrebljava za celo samleveno seno koje je pokošeno tako rano i koje ima tako visok kvalitet da mu je sadržaj vlakna veoma mali.

   Dipl ing stočarstva Bilal Tajić

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.