Lisne vaši u usevima ozime pšenice

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #576019
  Fildžanović Bojana
  Učesnik

   Na području delovanja PSSS Negotin setva ozime pšenice je još uvek u toku. Na parcelama koje su posejane u optimalnom roku usevi se nalaze u fazi od nicanja do faze dva lista razvijeno (BBCH 12).
   Vizuelnim pregledom useva ozime pšenice registrovano je prisustvo krilatih i beskrilnih formi lisnih vaši (Aphididae) na od 5 % do 7% biljaka. Pored direktnih šteta koje lisne vaši prouzrokuju svojom ishranom sisajući sokove biljaka, one su i prenosioci veoma destruktivnih biljnih virusa. Infekcija virusima je naročito destruktivna za useve pšenice u početnim fazama razvoja, te se poljoprivrednim proizvođačima preporučuje pregled zasejanih parcela u cilju utvrđivanja brojnosti navedenih štetočina.
   Prag štetnosti u početnim fazama razvoja strnih žita za lisne vaši je jedna ili više vaši na 10% biljaka (EPPO Standard PP2/11(1)), te se trenutno u ovoj fazi razvoja ne preporučuju hemijske mere zaštite.
   Kada se vizuelnim pregledima registruje prisustvo lisnih vaši na nivou praga štetnosti, preporučuje se primena nekog od registrovanih insekticida:
   – Decis 2,5 EC, Konfuzija, Decaguard 25 EC (a.m. deltametrin) u količini 0,2-0,3 l/ha, MBT 2
   – Decis expert (a.m. deltametrin), u količini 0,075 l.
   Hemijski tretman bi trebalo sprovoditi u najtoplijem delu dana kada je aktivnost štetočina najveća.
   Bojana Filidžanović,PSSS Negotin

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.