KUPUSOV MOLJAC-Plutella maculipennis

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #514924
  Maksimović Slavica
  Učesnik

   Štetočina koja može pričiniti štete većih razmera ako se otrgne kontroli. Najveće štete su kada napadne formirane glavice, tada ga zagadi izmetom te takva roba gubi tržišnu vrdnost. Ova štetočina može da oštećuje i karfiol, tada se gusenica ubušuje u cvetove.
   Odrasli insekt je leptir koji ima raspon krila oko 16mm. Krila su tamno sive boje sa izrazitom valovitom svetložutom prugom koja je vidljiva i kada je u stanju mirovanja imaga. Gusenice su oko 12mm, imaju suženja na oba kraja. Početni stadijumi su zelene boje, a stariji su smeđe. U početku gusenice izgrizaju samo parenhim između lisnih nerava te nastaju prozorčići, dok starije gusenice prave izgrizotine nepravilnog oblika na lišću i zagađuju ga izmetom koji je vidljiv pri napadu ove štetočine.
   Lutka prezimljava, a u rano proleće izleće leptir koji leti u večernjim časovima i polaže jaja na biljke domaćina ili u nedostatku na korovske biljke iz familije krstašica – Brassicaceae.
   Kupusov moljac ima godišnje 3-4 generacije, za razvoj mu pogoduje sušno vreme sa većim srednjednevnim temperaturama.
   Zaštita od ove štetočine: plodored, agrotehničke kao i hemijske mere skupa udružene daju veoma dobre rezultate. Kupusov moljac ima dosta i prirodnih neprijatelja. Kada se na vreme registruje na gajenim biljkama , upotreba bioloških preparata insekticida na bazi Bacillus turigiensis daje dobre rezultate, a veoma je bezbedan za gajene biljke, za čoveka i okolinu.Vreme pojave kupusovog moljca poklapa se sa pojavom velikog i malog kupusara, tako da se prilikom suzbijanja njih , uspešno suzbija i kupusov moljac. Od insekticida mogu se koristiti oni na bazi a.m.alfa-cipermetrina, lambda-cihalotrina,
   Slavica Maksimović, PSSS Šabac

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.