Kupusnjače u plasteničkoj proizvodnji

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #514765
    Ivanović Borko
    Učesnik

      Купусњаче у пластеничкој производњи

      Заштићени простор осигурава најинтезивнију производњу, комбиновану производњу, најбоље искоришћење, контрола од болести и штеточина уз примену биолошке контроле, а што осигурава и здравију храну.
      У групу повртарских купусњача убрајају се главичасти купус, лиснати кељ, кељ главичар, кељ пупчар, карфиол, броколи, кинески и пекиншки купус и келераба. Све повртарске купусњаче припадају фамилији brassicaceae. Економски гледано, купусњаче представљају веома значајну групу повртарских врста које се, углавном, гаје на отвореном пољу, а у раније време, све више, и у различитим облицима заштићеног простора или под агротекстилом. У погледу захтева тржишта последњих година евидентне су одређене промене у традицији и навикама, а у мањој мери за квалитет и укус. У последњој деценији водеће селекцијске куће код нас као и у свету оплемењивањем и селекцијом створили су сорте хибриде купусњача са веома кратком вегетацијом (45-60 дана). Изгубио се појам сезонске салате тако да се и купусњаче као и остале повртарске билјке користе током целе године. Све је то условило да се користе као предусев нашим главним повртарским врстама ( парадајз, паприка, краставац ). Веома рани хибриди купуса ( Jetma RZ F1, Adema RZ F1 ) односно супер раних, дужине вегетације 53 дана од расађивања што омогућује веома рану пролећну производњу у пластеницима и ниским тунелима. Ови хибриди се густо расађују тако да се обезбеди склоп 45000-75000 биљака са масом главице од 0,8-1,5 кг што је изузетно повољно за пласман у мегамаркетима. Поред купуса веома интересантна је и келераба нпр. Хибрид Cindy врло популаран за рану пластеничку производњу. Након скидања ових хибрида остаје довољно времена како би се средио простор у пластеницима за расађивање главног усева. Не мали број пољопривредних произвођача се одлучује за ове предусеве као и један број повртара гаји ове купусњаче у току једне сезоне 4-5 пута у монокултури јер на тај начин обезбеђују континуирано снабдевање тржишта овим веома битним и нутритивно значајним повртарским врстама.

      Дипл.инг. Борко Ивановић ПССС Чачак

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.