Kukuruz belog zrna – specifični zahtevi u proizvodnji

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #513438
  Simić Miodrag
  Učesnik

   Kukuruz belog zrna gaji se kao i kukuruz uopšte,ali za proizvodnju kukuruza belog zrna zbog posebnih tehnoloških zahteva prerade postoje specifični uslovi proizvodnje.
   Prvi zahtev je da se odabere hibrid koji odgovara lokaciji gajenja. To je potrebno jer hibrid mora da postigne punu zrelost, odgovarajućeg tipa zrna, da ima jednako krupna zrna velike specifične težine. Klip treba da bude dobro obavijen komušinom koja ima za cilj da spreči ili oteža ulazak insekata i oštećenja od ptica. Važan zahtev u proizvodnji kukuruza belog zrna je momenat berbe koju treba obaviti kada je vlažnost zrna ispod 20%, uz pravilno podešavanje uređaja za berbu kako bi se izbeglo lomljenje, naprskavanje i bilo kakvo oštećenje i obezbeđivanje čistoće zrna.
   Visoka čistoća zrna pri berba je važna jer ako ima primesa biljnih delova, korova ili semena, delova oklaska, slomljenih i nagnječenih zrna to sve postaje pogodna sredina za razvoj gljivičnih oboljenja pri lagerovanje zrna. Preporučuje se da posle berbe zrno se osuši što je pre moguće, na vlažnost ispod 14% kako bi se sprečio razvoj bolesti na uskladištenom zrnu. Treba naglasiti da je potrebno izbegavati prebrzo sušenje na višim temperaturama jer to može da dovede do naprskivanja zrna što značajno snižava vrednost zrna belog kukuruza za bilo kakvu upotrebu za produkte ljudske ishrane.

   dipl.ing. Miodrag Simić

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.