- This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 2 nedelje, 3 dana ranije by Cvetković Slađana.
-
AutorČlanci
-
26.09.2024 u 08:03 #593261Cvetković SlađanaUčesnik
<p class=”western” lang=”zxx”><span style=”color: #555555;”><span style=”font-family: Roboto, sans-serif;”><span style=”font-size: medium;”>Konzervisanje proizvoda sirćetnom kiselinom (mariniranje) je jedan od bioloških metoda konzervisanja, a zasniva se na mikrobiocidnom delovanju sirćetne kiseline, tj. stvaranju nepodesnih uslova za razvoj mikroorganizama koji izazivaju kvarenje proizvoda.</span></span></span></p>
<p class=”western” lang=”zxx”><span style=”color: #555555;”><span style=”font-family: Roboto, sans-serif;”><span style=”font-size: medium;”>Priprema turšije se može podeliti na dva dela: pripremu povrća i pripremu rastvora za konzervisanje – marinadni naliv.</span></span></span></p>
<p class=”western” lang=”zxx”><span style=”color: #555555;”><span style=”font-family: Roboto, sans-serif;”><span style=”font-size: medium;”>Koristi se sveže i zdravo povrće, a obično se koriste krastavci, zeleni paradajz, paprika, šargarepa, karfiol, crni luk itd. koje se najčešće priprema kombinovano (mešano).</span></span></span></p>
<p class=”western” lang=”zxx”><span style=”color: #555555;”><span style=”font-family: Roboto, sans-serif;”><span style=”font-size: medium;”>Priprema se sastoji u odstranjivanju neupotrebljivih delova, a zatim se ono pere, ljušti, seče i blanšira (</span></span></span><span style=”color: #555555;”><span style=”font-family: Roboto, sans-serif;”><span style=”font-size: medium;”>po potrebi</span></span></span><span style=”color: #555555;”><span style=”font-family: Roboto, sans-serif;”><span style=”font-size: medium;”>). Nakon toga se stavlja u drvenu burad, staklenu, limenu ili plastičnu ambalažu. Zbog reakcije sa sirćetnom kiselinom i stvaranja otrovnih soli metalna ambalaža za ovu namenu mora biti od belog lima, lakirana iznutra. </span></span></span><span style=”color: #555555;”><span style=”font-family: Roboto, sans-serif;”><span style=”font-size: medium;”>Rastvor koji služi za nalivanje se sastoji od sirćetne kiseline, vode, šećera, soli i začina.</span></span></span></p>
<p class=”western” lang=”zxx”><span style=”color: #555555;”><span style=”font-family: Roboto, sans-serif;”><span style=”font-size: medium;”>U odnosu na sadržaj sirćetne kiseline marinade mogu biti slabe i jake. Jake marinade imaju koncentraciju sirćetne kiseline iznad 6%. Slabe marinade imaju kraći rok trajanja, a kako bi se produžilo vreme čuvanja može se obaviti pasterizacija. Proizvod se pasterizuje na temperaturi od 80-85⁰C u trajanju od 20-25 min, nakon čega je potrebno marinade naglo ohladiti na 40-45⁰. Pasterizovane marinade je najbolje čuvati na temperaturi od 3 do 15⁰C.</span></span></span></p>
<p class=”western” lang=”zxx”><span style=”color: #555555;”><span style=”font-family: Roboto, sans-serif;”><span style=”font-size: medium;”>Nepasterizovane slabe marinade se čuvaju oko mesec dana na temperaturi od 0 do 3⁰ za čije vreme se proizvod impregniše rastvorom dobijajući specifičan ukus i miris, a potom se skladište na 8⁰C. Potrebno ih je čuvati u hermetički zatvorenoj ambalaži. Jake marinade ne zahtevaju dodatne postupke konzervisanja.</span></span></span></p>
<p class=”western” lang=”zxx”><span style=”color: #555555;”><span style=”font-family: Roboto, sans-serif;”><span style=”font-size: medium;”>Radi kompenzacije kiselosti rastvorima za nalivanje se dodaje šećer čiji sadržaj treba da je od 3 do 9%, a kuhinjske soli od 3-5%. Kada su u pitanju začini dodaje se mirođija, lovorov list, biber i sl.</span></span></span></p>
<p class=”western” lang=”zxx”><span style=”color: #555555;”><span style=”font-family: Roboto, sans-serif;”><span style=”font-size: medium;”>Radi jednostavnosti prikaza pojedinih komponenti i njihovog udela u ukupnom sadržaju marinade: jedan od tradicionalnih recepata za pravljenje jake marinade izgleda ovako</span></span></span></p>
<p class=”western” lang=”zxx”><span style=”color: #555555;”><span style=”font-family: Roboto, sans-serif;”><span style=”font-size: medium;”>Povrće – 10 kg</span></span></span></p>
<p class=”western” lang=”zxx”><span style=”color: #555555;”><span style=”font-family: Roboto, sans-serif;”><span style=”font-size: medium;”>Rastvor za nalivanje:</span></span></span></p>
<p class=”western” lang=”zxx”><span style=”color: #555555;”><span style=”font-family: Roboto, sans-serif;”><span style=”font-size: medium;”>voda – 10l,</span></span></span></p>
<p class=”western” lang=”zxx”><span style=”color: #555555;”><span style=”font-family: Roboto, sans-serif;”><span style=”font-size: medium;”>alkoholno sirće (5%) – 1,5 l,</span></span></span></p>
<p class=”western” lang=”zxx”><span style=”color: #555555;”><span style=”font-family: Roboto, sans-serif;”><span style=”font-size: medium;”>šećer – 0,5 kg,</span></span></span></p>
<p class=”western” lang=”zxx”><span style=”color: #555555;”><span style=”font-family: Roboto, sans-serif;”><span style=”font-size: medium;”>so – 300 g,</span></span></span></p>
<p class=”western” lang=”zxx”><span style=”color: #555555;”><span style=”font-family: Roboto, sans-serif;”><span style=”font-size: medium;”>začini: lovor i kesica bibera u zrnu.</span></span></span></p> -
AutorČlanci
- Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.