KIM-Carum carvi L.

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #578423
  Milovanović Milenković Sanja
  Učesnik

   Ким је двогодишња зељаста биљка која прве године образује розету, а тек друге доноси цветоносну стабљику. Данас постоје селекционисане једногодишње сорте кима које се гаје.

   Ким се гаји ради производње плода, који садржи 4-6% етарског уља. Употребљава се у пекарској и посластичарској индустрији, док се у лековите сврхе користи као средство против гасова, за варење код беба против грчева. Етарско уље се употребљава у индустрији ликера, парфимеријској индустрији и медицини. Етарско уље је безбојно или бледо жуте боје и карактеристичног мириса. Главни састојак уља је карбон, 53-65%.

   Ким не подноси монокултуру. На исту парцелу може се вратити након 3-4 године, а као предусев највише му одговарају стрнине. Припрему земљишта за сетву кима потребно је отпочети одмах након скидања претходног усева. Најбољи ефекат се постиже већим бројем орања, јер утиче на боље физичке особине земљишта, почевши од структуре до водног и ваздушног режима, а уједно се смањује потреба за применом хербицида. Уколико није могуће обавити већи број орања, онда то једно орање треба извршити што дубље, на 30-40cm и оставити да презими у отвореним браздама.

   Правилном применом ђубрива утиче се на повећање приноса, убрзава се сазревање семена, а повећава се и садржај етарског уља у семену. За услове просечно плодног земљишта довољно је ако се у првој години примени око 70kg/ha азота, 50kg/ha фосфора и око 90kg/ha калијума. Фосфорна и калијумова ђубрива најбољу ефикасност имају ако се унесу у земљиште тањирањем у предсетвеној припреми земљишта, а азотна део предсетвено, а део кроз прихрањивање. У другој години ким има потребе за појачаном исхраном азотом, зато треба планирати 60-80 kg/ha азота, што ће омогућити добар принос плода и висок садржај уља.

   У нашим климатским условима сетву кима треба обавити почетком или најкасније средином марта. Ким се сеје на међуредном растојању 35-40cm. За сетву једног ha потребно је 10-12kg семена. На парцели потпуно чистој од корова ким се може гајити и на мањем међуредном растојању и то чак и на 25cm. За овај начин сетве потребно је око 15kg/ha семена. Веома је важно знати да семе кима клија на светлости и да је потребно да приликом сетве остане на површини, јер у противном неће клијати. Након сетве обавља се ваљање лаким глатким ваљцима ради бољег контакта семена са земљишном влагом.

   Од мера неге приликом гајења кима примењује се: окопавање, пљевљење и прихрањивање.

   Данас има сорти кима које се гаје као једногодишње. Овај ким у првој години даје плодове и имају мањи садржај етарског уља. Код нас се гаји сорта „домаће равни“ која се одликује равномерним сазревањем, раностасна је, постиже добре и стабилне приносе и има релативно висок садржај етарског уља
   (преко 4%).

   Семе сазрева крајем јуна и лако опада када сазри. Ким не сазрева истовремено и због тога је врло тешко одредити право време бербе. Најбоље је почети са бербом када плодови почну да добијају мрко смеђу боју. Прерана жетва није добра, јер даје смежурано, увело и неквалитетно зрно. Берба је обавља једнофазно комбајном за стрна жита, где се обавезно смањи број обртаја и уколико плодови имају преко 10-12% влаге, потребно их је досушити, па тек онда паковати у папирне или јутане вреће. До сада постигнути приноси кима код нас су веома неуједначени и крећу се од 0,8-1,2t/ha.

   САВЕТОДАВАЦ: Сања Миловановић Миленковић

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.