Izbor parcele za sadnju maline u konceptu organske proizvodnje

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #514874
  Sovilj Đorđe
  Učesnik

   Избор парцеле за садњу малине у концепту органске производње

   Избор места, положајa и земљишта је битан предуслов за успешну и рентабилну производњу а грешке које се направе приликом избора парцеле касније се тешко отклањају. Зато је пре подизања засада потребно проучити низ фактора – еколошких услова локације ( климатски и земљишни чиниоци) и економских показатеља, па се тек онда одлучити за дату локацију.
   Малини погодују дубока, плодна, растресита, пропустљива, слабо кисела земљишта ( pH 5,5 – 6,5 ), која садрже 0,20 % N, 8 – 10 mg P205 и 18 – 20 mg K20 на 100 грама ваздушно суве земље. Плитка, сува, слабо плодна, каменита, кисела и тешка земљишта не одговарају малини. Посебно је важно да се избегне гајење малине на земљишту где се задржава вода због њене велике осетљивости на сувишак воде у земљишту. У таквим условима може доћи до сушења услед недостатка кисеоника у земљишту а и повећана је опасност од напада пламењаче корена ( Phytophthora ).
   Што се тиче експозиције малини највише одговарају северне, северозападне и североисточне експозиције. Такви положаји су хладнији и влажнији и више погодују малини него јужне експозиције нарочито на нижим висинама. Јужне експозиције су доста топлије и сувље па сушних година долази до сушења малине. На већим надморским висинама могу се бирати и јужне експозиције.
   На нижим висинама парцеле треба бирати искњучиво на северним положајима и по могућству близу извора воде. Малина има велике захтеве према води. Због тога пре подизања засада треба испитати могућност његовог наводњавања.
   Посебну пажњу треба обратити на предусеве. Добре преткултуре за малину су стрна жита, махунарке и кукуруз. Нису погодне кромпир, парадајз, јагода, малина, купина. На свежим крчевинама не треба садити малине без одмарања земљишта од 3 – 5 година.
   Приликом избора парцеле за подизање засада малине и купине у концепту органске производње бирати оцедита земљишта, богата са органском материјом на локацији која је проветрена како би се смањила могућност гљивичних обољења јер је код органске производње израженији ризик у погледу сузбијања болести и штеточина нарочито када су неповољни временски услови.

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.