IZBOR HRANIVA ZA ZASUSENE KRAVE

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #513341
  Pipović Neđeljko
  Učesnik

   Za zasusene visokogravidne krave potrebno je obezbediti najkvalitetnije seno i silazu. Preporucuje se smesa livadskog sena i leguminoza, odnosno kvalitetno lucerkino seno. Ako se u obrok daje i socna hrana, seno se daje oko 2kg/100kg tezine krave.
   Od silaza u obzir dolazi kvalitetna kukuruzna silaza i senaza. Silaza od leguminoza se ne preporucuje jer obicno sadrzi buternu kiselinu, koja moze nepovoljno delovati na gravidnu zivotinju. Maksimalna kolicina silaze koja se daje 2-2.5 kg/100 kg telesne tezine, ali je bolje davati nesto manje.
   Ukuipna kolicina socne hrane koja se moze davati je 3-3.5 kg/100 kg telesne tezine.
   Koncentrati se daju u kolicini od 2 kg pa na vise, u zavisnosti od kvaliteta kabaste hrane (sena i silaze ). Koncentrat mora biti prilagodjen tako da sadrzi dovoljno proteina, mineralnih materija, vitamina i drugih dodataka i da se obrok u celini dobro izbalansira i zadovolji sve potrebe gravidne zivotinje. Preporucuje se koncentratna smesa napravljena od ovsa, kukuruza, suncokretove sacme i psenicnih mekinja (20-30%), uz dodavanje minerala i vitamina.
   U letnjem periodu, najbolje je da gravidne krave i junice borave na pasnjaku i konzumiraju pasu po volji, koja ako je kvalitetna moze podmiriti sve zahteve zivotinje. Ako nema pasnjaka, pozeljno je da se zivotinje nalaze vani u ispustu na suncu i da se hrane sa kvalitetnom pokosenom zelenom masom. Ako pase nema dovoljno, odnosno slabog je kvaliteta, potrebno je vrsiti prihranjivanje kvalitetnim kabastim hranivima i koncentratima.
   Hraniva koja se koriste u ishrani moraju biti dobrog kvaliteta, zdrava i bez necistoca. Pokvarena, smrzla i budjava se ne smeju davati gravidnim, zasusenim kravama, jer moze doci do poremecaja u probavnim organima, a u tezim slucajevima i do pobacaja.
   Za vreme bremenitosti pozeljno je da zivotinje borave vani na suncu i da se krecu. Zivotinje treba redovno napajati svezom vodom, ali da ona ne bude hladna i zaledjena.
   U ovom periodu normalno hranjena zivotinja treba da poveca tezinu na kraju perioda za 10-12% u odnosu na pocetnu.
   Period zasusenja krava treba da traje 60 dana i nije preporucljivo ovaj period skracivati.
   Dobro bi bilo da se obroci planiraju po dekadama zasusenosti, kako je navedeno u sledecoj tabeli.

   Tamo gde se ne proizvodi kukuruzna silaza obrok za krave se moze sastaviti i samo od sena (14 kg kvalitetnog lucerkinog i livadskog sena dnevno/grlu – prosecno ), cime se podmiruju uglavnom sve potrebe, osim u fosforu i on se mora posebno dodavati. Uz ovo se mora redovno davati i oko 50 gr. soli dnevno.

   Neđeljko Pipovic
   dipl. ing. stocarstva

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.