Ishrana krava muzara

 • This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 1 mesec ranije by Ćurčić Ljiljana.
Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #585436
  Ćurčić Ljiljana
  Učesnik

   Visoko mlečne krave muzare svoj genetski potencijal za proizvodnju mleka mogu da ispolje jedino ako im je obezbeđena ishrana u porebnim oblicima i količinama hranljivih materija.Da bi postigli visoku mlečnost kod krava neophodno je odrediti veličinu i obim dnevnih obroka. Obrok treba da ima veći sadržaj koncentrata i sočnih hraniva,a bolji kvalitet i veću hranljivu vrednost kabastih hraniva. Preterana opterećenost organa za varenje hranom nepovoljno deluje na tok varenja,opterećuje rad srca i pluća što može dovesti do različitih obolenja.
   U obroku treba da bude ostvaren odgovarajući odnos sena,sočnih i koncetrovanih hraniva. Količina koncetrovanih hraniva u obrocima krava muzara određuje se na osnovu njihove mlečnosti.Ukoliko je mlečnost krava veća obrok treba da bude sastavljen od većeg broja hraniva,uključujući i veće količine koncetrata.
   Smeša koncentrata sa 15% proteina može se sastaviti od sledećih komponenti:zrno kukurza 70,5%,sačma suncokreta 28%,stočna so 0,5% i premiks minerala i vitamina 1%.Obrok mora da zadovolji njihove potrebe,da je količnski dovoljan,dobro izbalansiran,ukusan i da nema štetnih primesa.
   Kabasta hraniva su osnovni izvor energije, ukoliko su boljeg kvaliteta bit će potrebno manje koncetrovanih hraniva u obroku.Osnovna i najvažnija kabasta hraniva su: seno lucerke i kukuruzna silaža.U letnjem periodu treba unositi što veće količine zelene kabaste hrane.Pored zelene hrane treba dodavati i određenu količinu sena.Količina sena u obroku zavisi od od vrste i kvaliteta.Kada je seno dobrog kvaliteta dnevne potrebe mogu dostići 2 kg na 100 kg žive mere.
   Kukuruzna silaža može poslužiti kao potpuna ili delimična zamena senu.Veoma je važno da uvođenje većih količina silaže ne sme da dovede do smanjenog konzumiranja hranljivih materija u obroku.Smanjenje konzumiranja silaže dovodi se u vezu sa prisustvom određenih enzima u njoj.Zato se preporučuje da u obroku krava muzara pored silaže bude i mala količina sena.Količina silaže u obroku zavisi i od količine i kvaliteta drugih hraniva,ali može ići najviše do 8kg na 100kg žive mere.
   Kada se seno zamenjuje kukuruznom silažom,zamenu treba vršiti na bazi njihove hranljive vrednosti. 2,0 do 2,5 kg kukuruzne silaže imaju istu hranljivu vrednost kao 1 kg lucerkinog sena.Kravama veće mlečnosti obavezno treba dodavati koncentrat.

   Ćurčić Ljiljana dip.inž. polj.

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.