Ishrana bremenitih ovaca

  • This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 9 godine ranije by Petrović Slavica.
Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #513213
    Petrović Slavica
    Učesnik

      Osnovni uslov za uspešnu oplodnju i povećanje plodnosti je poboljšana ishrana na jedan do dva meseca pre i jedan mesec posle oplodnje. Odgovarajuća ishrana će sigurno uticati na kvalitet potomstva tj. na zdrav, napredan i vitalan podmladak. Što se tiče kvaliteta i količine hrane u prvom periodu sjagnjenosti tj. u prvih 15-ak nedelja plod polako raste ( sa 6 nedelja dostiže težinu od 5-6g ) pa su i potrebe za njegov razvoj male. Veoma je važno da u ovom periodu ne dođe do naglog opadanja nivoa ishrane, jer bi to negativno uticalo na preživljavanje embriona. Boljom ishranom ovaca popraviće se kondicija i stvoriti telesne rezerve koje će dobro doći u vreme jagnjenja, a potom i laktacije. U ovoj srednjoj fazi sjagnjenosti ovce dosta dobro koriste i manje kvalitetnu kabastu hranu koja može biti i jedina u kolićini od jedan i po do dva kilograma sena ili četiri do pet kilograma silaže kukuruza. U drugoj polovini bremenitosti potrebe ovaca za hranom se povećavaju, jer je rast ploda veći. Ishrana koncentratom, a to je obično smeša žitarica sastavljena od kukuruza, ječma, pšeničnih mekinja i nekog proteinskog hranjiva (suncokretova ili sojina sačma) počinje obično na oko dva meseca pred jagnjenje. Veoma je važno da se koncentrat postepeno povećava i to od 0,2kg do 0,5kg u zavisnosti od nedelje graviditeta, kondicije i uzrasta plotkinje, pa i očekivanog broja jagnjadi. Koncentratni deo obroka je praktično dopunski deo prema dobrom kvalitetnom leguminoznom i livadskom senu. Od količine i kvaliteta sena zavisi i količina koncentrovane hrane. Jedan deo sena se može zameniti kvalitetnom silažom u količini od 3 do 4 kilograma dnevno.U zimskom periodu ishrane sjagnjene ovce ne treba puštati na pašu kada je trava pokrivena slanom niti ih hraniti promrzlom i plesnivom hranom.Kada su optimalni uslovi ishrane ovce u toku bremenitosti povećaju svoju telesnu masu za oko 20%. Težina jagnjeta pri jagnjenju obično iznosi 8 do 9% od telesne mase majke i kreće se od 4 do 6,5kg. Na nekoliko dana pred jagnjenje, a radi lakšeg jagnjenja, obrok se postepeno smanjuje, ukidaju se sva sočna hraniva (silaža, stočna repa, mrkva…) daje se samo kvalitetno seno i sveža i čista voda. Dnevne količine po jednoj ovci su 5-8 litara.

      Slavica Petrović

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.