Ishrana jagnjadi u tovu

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #567278
  Popović Goran
  Učesnik

   Хранљиве материје које су потребне у току једног дана у исхрани свих животиња су од великог значаја, поготову баланс оброка је посебно важан за товну јагњад.
   Балансирање оброка код товне јагњади значи придржавање општих принципа исхране где несме доћи до преједања тзв.“болест преждеравања“.
   Исхрана јагњади у тову пре свега зависи од тога колики се прираст жели остварити- хране се два пута у току дана или се повећава број оброка на три до четри пута у чешћим интервалима, али мање количине хранива.
   Део протеинских хранива као и квалитетна испаша могу да допринесу бржем и квалитетнијем тову.
   После зимског периода прелаз на пашу спроводити постепено уз опрез да не дође до надутости због младе травне легуминозе. Првих десет дана испаше треба додавати сено или део квалитетне суве кабасте хране (слама, сено ). У пролеће на испашу се пушта када нестане роса а пре испаше обавезан је оброк кабасте хране.
   Узраст јагњади од 6-8 месеци захтева квалитетну испашу 4 кг по грлу зелене масе, силажу до 2 кг или 0,7 кг сена и концентроване хране уз препоруку да се смеша концентрата постепено повећава, тако да се највише даје на крају това и до 300 гр по грлу.
   У исхрани товне јагњади мора се водити рачуна и да храна има довољне количине минерала, витамина и соли уз неопходне и довољне количине питке воде.Товна јагњад су велики пробирачи када је храна у питању, редовно одбијају покварену или храну која је упрљана чак и њиховом властитом пљувачком у току претходног дана.

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.