IPARD – za mlade najviše novca – Jović Snežana

 • This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 7 godine ranije by Jović Snežana.
Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #512761
  Jović Snežana
  Učesnik

   Konkursi iz IPARD programa trebalo bi da budu raspisani za nekoliko meseci, a njih svakako ne bi trebalo da propuste mladi u ruralnim područjima jer oni od ovog evropskog fonda mogu da imaju najviše koristi. Oni koji imaju manje od 40 godina, a žive na selu dobiće za investicije u svojim domaćinstvima veći povraćaj iz IPARD fondova nego stariji poljoprivrednici. Iznos povraćaja z mlade poljoprivrednike može biti i do 70 odsto ulaganja.
   Ako je reč o ulaganjima u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava, iznos donacije je 60 odsto ukupne vrednosti investicije, a ako prijavu na IPARD konkursu podnese poljoprivrednik mlađi od četrdeset godina, dobiće povrat od 65 odsto. Ako pak taj mladi stanovnik sela živi u planinskoj oblasti, na više od 500 metara nadmorske visine, može da računa na to da će iz ovog programa finansirati 70 odsto vrednosti svoje investicije. Pritom, dodatnih deset odsto može biti dodeljeno za ulaganje u skladištenje stajnjaka, što je značajno sa stanovišta zaštite životne sredine.
   Novcem iz IPARD fonda moćiće da se kupuju poljoprivredne mašine, oprema za plastenike, sistemi za navodnjavanje, finasiraće se izgradnja ili rekonstrukcija objekata, plaćaće se troškovi izvođenja radova. Kada je reč o prvoj meri IPARD-a, a to su investicije u fizičku imovinu gazdinstava, za sektore voća, povrća i ostalih useva minimalni iznos povraćaja je 10.000 evra, a maksimalan 700.000 evra, dok je za sektor mesa i mleka najmanji iznos koji se vraća 15.000 evra, a najveći million evra, s tim što korisnik može dobiti podršku iz IPARD-a od ukupno 1,5 miliona evra.
   Kod druge mere IPARD-a, odnosno ulaganja u prerađivačke kapacitete povraćaj je veći, a najveći iznos je dva miliona evra. Naravno, i u drugoj meri mogu da učestvuju mladi poljoprivrednici, to jest preduzetnici.
   Za mlade koji žive na selu, a ne bave se poljoprivredom, može da bude interesantna treća mera IPARD programa, koja se odnosi na izgradnju ili rekonstrukciju objekata namenjenih ruralnom turizmu. Iz IPARD fondova biće sufinansirana izgradnja, adaptacija ili opremanje objekata za pružanje turističkih i ugostiteljskih usluga, kao što su sobe, restorani i drugi objekti, uključujući i one za rekreaciju, igranje, kao i turističke kampove. Takođe, davaće se novac i za poboljšanje objekata na otvorenom – za jahanje, ribolov u unutrašnjim vodama, biciklizam, tematske staze, te za troškove marketinga. U okviru ove mere najveći iznos povraćaja je 300.000 evra, s tom što ukupno, ako bi da konkuriše za različite stvari, korsinik ne može da dobije više od 400.000 evra. U ovom slučaju, mladi stanovnici ruralnih područja, mlađi od 40 godina u trenutku podnošenja prijave, dobijaju dodatne bodove, pa su i u okviru treće mere IPARD-a privilegovani.
   PSS Prokuplje

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.