Inovacije u plasteničkoj proizvodnji cveća

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #517302
  Đorđević Ana
  Učesnik

   Иновације у пластеничкој производњи цвећа

   Узгајање цвећа у пластеницима је посао који се стално учи, где је неопходно пратити захтеве тржишта, пратити сајмове цвећа и иновације у производњи.
   Један од предлога дугогодишњих произвођача је коришћење искључиво белих саксија за висеће цвеће, како би се светлост рефлектовала и омогућило пружање довољно светла и доњим биљкама. Тамније саксије „упијају“ светлост и праве сену, врсту застора доњим биљкама, што је нарочити проблем у току зимског периода.
   Вештачко прављење ноћи, уколико пластеник поседује фолије за затамњивање, омогућиће дужи период производње, а самим тим и продаје. Нпр. Хризантеме стижу почетком новембра, али скраћивањем дана и продужавањем мрака, ово цвеће ће за продају стићи већ почетком октобра. Што вас чини првима на тржишту.
   Коришћење чепића за резнице је новина у производњи цвећа. Чепићи су мала количина супстрата обмотана порозним белим папиром са прорезима. Резнице се убоду у чепиће и ставе у мање саксије, кроз прорезе корен биљке слободно расте, а произвођач прескаче пикирање и расађивање. Биљка се након месец дана са чепићем пребаци у већу саксију са земљом, а папир се распадне након две недеље. На овај начин штеди се не само утрошено време за рад већ и количина супстрата. Цене оваквих чепића крећу се око пар динара.
   Ана Ђорђевић, дипл.инж.

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.