Higijena muže

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #512834
  Nerandžić Ljiljana
  Učesnik

   Cilj svakog proizvođača je da dobijemo mleko sa što manjim brojem mikroorganizama. Da bi dobili mleko što boljeg kvaliteta veoma je bitno obratiti veliku pažnju pri samoj muži krava.
   Treba obratiti pažnju na sedeće korake i to:
   – priprema za mužu
   – muža
   – domuzivanje
   – pranje i dezinfekcija celokupne mlekarske opreme
   Priprema muže bi podrazumevala pripremu muzača, aparata,i krave. Pre muže muzač mora dobro da opere ruke,ne dozvoliti pristup drugim životinjama na mestu muže,i vezati rep muznom grlu pre početka muže. Pranje vimena blagim dezinficijensom rastvorenim u propisanoj količini vode.Nehigijenski način držanja krava
   je jedan od prvih faktora za dobijanje nehigijenskog mleka i pojave mastitisa.Krave moraju biti smeštene u čistim ,suvim i svetlim prostorijama sa dobro odrađenom ventilacijom i kanalizacijom.
   Redosled muže treba da bude takav da se prvo muzu zdrave krave, zatim krave sa narušenim zdravstvenim statusom, pa zatim krave čije mleko nije za upotrebu.
   Muzni aparat mora biti ispravan opran i čist. Priprema krave bi se zasnivala na čišćenje i pranje vimena,brisanje i masažu vimena kao i izmuzivanje prvih mlazeva.Nakon pripreme pristupa se muži koja u zavisnosti od mlečnosti traje od 5-7 min. U vimenu nakon glavne muže ostane nekih 0,5 l mleka koje je veoma bogato mlečnom mašću pa je zato potrebno izvršiti domuzivanje. Nakon muže trebalo bi svaku sisu umočiti u rastvor sredstava za dezinfekciju.Ovo sprečava prodiranje mikroorganizama u sisni kanal između dve muže.
   Pranje i dezinfekcija muznog aparata treba da se obavi odmah posle pražnjenja posude i opreme od mleka.Predpranje je ispiranje posuda koje su bile u dodiru sa mlekom. Ispiranje vršimo vodom oko 30C .
   Opremu peremo rastvorom vode i sredstava za pranje i dezinfekciju, temperatura rastvora je između 40-50C.Za pranje se koriste četke različitih oblika a ne krpe.Prilikom pranja muzilice treba obratiti pažnju na sisne gume,kolektora cevi za mleko i muznu kantu. Poželjno je da se jednom u 7-10dana obavi temeljno pranje i dezinfekcija muzne jedinice kiselim sredstvima za pranje koja uništavaju talog mlečnog kamenca. Po završetku pranja dobro isprati.
   Samo čišćenjem i dezinfekcijom posle svake muže svih površina sa kojima mleko dolazi u dodir možemo dobiti kvalitetno mleko sa što manje mikroorganizama.
   PSSS Kraljevo
   Ljiljana Nerandžić

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.