Gajenje međukultura u voćnjacima

 • This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 7 godine ranije by Milosavljević Biljana.
Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #512719
  Milosavljević Biljana
  Učesnik

   Međukulturama ili podkulturama ( uzrodicama) smatraju se biljke koje se seju u voćnjake u cilju boljeg iskorišćavanja zemljišta.
   Za razliku od pokrovnih kultura, od ovih se dobiju plodovi koji se koriste u ishrani ljudi i životinja. Zato je većina međukultura za voćke štetna, jer usvajaju značajne količine hranjivih elemenata iz zemljišta.
   Međukulture deluju nepovoljno na vodni, a povoljno za toplotni režim zemljišta u odnosu na voćke.Nepovoljni uticaj međukultura ispoljava se i na strukturu zemljišta, prinos, kvalitet plodova, diferenciranje cvetnih začetaka, prevremeno otpadanje plodova isl.
   U određenim slučajevima međukulture se mogu gajiti samo u mladim zasadima,vodeći pri tome računa da se prostor oko voćaka redovno obrađuje u toku vegetacije.
   Prema karakteru međuredne kulture mogu biti: štetne ( pšenica, raž, ječam, ovas, lucerka, suncokret, konoplja, lan,stočna repa, šećerna repa, pozni krompir idr.) indiferentne( jagoda, malina, ribizla, grahorica, stočni grašak idr.); korisne( pasulj, zeleni grašak, sočivo, tikve, dinje, lubenice, crni luk,,salata, spanać, krastavac, crveni patlidzan, paprika, mrkva idr.)
   Sa navedenim međukulturama voćke su u interakciji, što često onemogućava optimalan rast i razvoj, zbog čega se svrstavaju u tri grupe: one koje podnose zasenjivanje, indiferentne i međukulture koje ne podnose zasenjivanje.

   Dipl.inž. voćarstva i vinogradarstva
   Biljana Milosavljević[/center]

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.