Gajenje lucerke u smeši sa travama

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #513062
  Stojković-Jevtić Snežana
  Učesnik

   Lucerka se može veoma uspešno gajiti u smeši sa travama. U manje povoljnim uslovima – na kiselim zemljištima recimo, u smeši sa travama lucerka daje bolje rezultate. Gajenje lucerke u smeši sa travama na lošijim zemljištima omogućava povećanje prinosa, olakšava borbu protiv korova, smanjuje gubitke usled opadanja lišća, olakšava spravljanje sena a takođe i omogućava direktnu ispašu sa smanjenom opasnošću od naduna.

   Postoje trave koje manje ili više depresivno utiču na lucerku. Najjaču kompetitivnost prema lucerki ispoljavaju: ježevica, bezosni vlasen, visoki vijuk, mačiji rep, dok bela rosulja i prava livadarka nemaju u toj meri izraženu kompetitivnost prema lucerki. Depresivnost na razvoj lucerke se izražava i pri gajenju lucerke na zemljištu koje sadrži ostatke korena navedenih kompetitivnih vrsta. Lucerka gajena na brežuljkastim položajima u smeši sa ježevicom i recimo francuskim ljuljem daće veće prinose nego čist usev lucerke.
   Treba znati da smeše lucerke i trava treba obilno đubriti azotnim đubrivom da bi one dale veći prinos u odnosu na čiste useve lucerke i trava.

   Snežana Stojković-Jevtić

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.