Gajenje kukuruza šećerca

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #512863
  Vidanović Srđan
  Učesnik

   Кукуруз шећерац се гаји слично као и обичан кукуруз.Земљиште се припрема тако што се ђубри стајњаком , 20-40 т/ха, ујесен, пре дубоког орања када се уноси и НПК-а 10:30:20 , 400 – 500 кг/ха.
   Основно ђубриво се подешава тако да однос НПК-а буде 1:2: 2 , стим што ће се азот касније додати кроз прихрањивање.Прихрањује се 1-2 пута, са по 150- 200 кг/ха КАН-а или уреје . Прво прихрањивање се изводи када биљке одрасту на 10-15 цм висине а друго када одрасту у висину око пола метра.Ђубрива се уносе у прихрани мало даље од кореновог врата, најбоље да се растуре по целој међуредној површини и онда помешају са површинским слојем окопавањем или култивирањем.После прихрањивања пожљно је да падне киша или да се обави наводњавање како би се ђубриво растворило и доспело у зони кореновог система.
   Сетва се обавља од половине априла па до средине јуна ( пострно).Сукцесивне сетве треба да обезбеде што дужи период бербе свежих клипова.Обавља се на сваких 15 дана тј. када кукуруз из предходне сетве никне.
   По хектару се троши од 12 – 20 кг семена, што зависи од жељене густине усева, као и крупноће семена.Сеје се међуредно 75 x 25 cm што даје 53 000 биљака /ха , или 70 x 20 cm што је 71 000 биљака /ха, ранији хибриди се сеју гушће, а касни ређе.
   У малим баштама обавезно се сеје у неколико редова како би се обезбедила добра оплодња и испуњеност клипова зрном.
   Заштита шећерца од корова је иста као и код обичаног кукуруза.
   Наводњавање је основни предуслов за успех у производњи шећерца, пружа сигурност у планирању и омогућава нешто каснију бербу из истих рокова сетве у односу на суво ратарење.Оно може и да успори презревање кукуруза шећерца и продужи период бербе за неколико дана.
   У зависности од климацких услова шећерац се бере некад после седамнаест или 24 дана од оплодње.У то време клипови су набрекли и једри, добро испуњени зрном, свила је добила браон боју и сасушила се, а зрно се налази у млечној зрелости.
   Садржај шећера је највећи изјутра око 10 сати. После бербе садржај шећера се нагло смањује, у зависности од топлотних услова у којима се чува.
   Одмах након бербе кукуруз мора да се кува ,или замрзава да би се сачувао укус и квалитет.

   Срђан Видановић дипл. инг.
   ПССС Пирот

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.