Fusarium graminearum – fuzarioza klasa

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #585461
  Nikola Trikić
  Učesnik

   Pšenica, kao i druge strne žitarice, može biti napadnuta vrstama roda Fusarium na različitim delovima biljke, ali najveće su štete onda kada do napada dođe upravo na klasu. Na infekciju vrstama roda Fusarium, pšenica je najosetljivija u vreme klasanja. Poseban značaj ovog patogena je u njegovoj sposobnosti da na obolelim zrnima sintetiše mikotoksine koji su veoma štetni po zdravlje ljudi i životinja. Ukoliko je tokom faze cvetanja na površini tla na biljnim ostacima prisutna velika količina konidija ili askospora postoji mogućnost pojave epidemije. U periodu klasanja sporama je omogućen lakši pristup biljci zbog otvorenih cvetova. Kod nas fuzarioza ili palež klasa je prisutna i predstavlja veoma štetnu bolest pšenice, koje može znatno da smanji prinose i do 50%.

   Zbog sposobnosti da zarazi deo klasa, ali i čitav klas, Fusarium graminearum smatra se najopasnijim i najčešćim uzročnikom bolesti pšenice. Prvi simptomi se uočavaju nakon cvetanja na klasićima koji gube normalnu zelenu boju, dolazi do odumiranja tkiva. Zaraženi delovi postanu slamnato žuti (ili beli) i na njima se može uočiti ružičasta ili narančasta prevlaka (sporonosni organi). Nakon nekog vremena, na zaražene delove dolaze gljive čađavice i klasovi postanu crni. Kod jakog napada u mlečnoj zrelosti uočljivi su bolesni beli klasovi pored zdravih zelenih. Smanjuje se prinos, kao i klijavost, jer napadnuti klasovi imaju manji broj zrna ili su napadnuta zrna štura. Velike količine kiše, visoka relativna vlažnost vazduha kao i temperature oko 25°C u fazi cvetanja pogoduju zarazi ovo bolešću, ali i daljem razvoju iste.

   Najbolji izbor za setvu jeste deklarisano seme kao i otporne sorte čija se cvetanje ne poklapa s letom spora. U prirodi postoji velika mogućnost za pojavu ovih bolesti jer izvor zaraze mogu biti i korovi poput teofrastove lipice (Abutilon theophrasti), sirka, ambrozije i dr. Zbog toga je potrebno sprovoditi hemijsko suzbijanje od početka pa sve do punog cvetanja i sa svih strana. Kod odabira preparata važno je znati da će svaki registrovani preparat biti delotvoran ako smo se pridržavali plodoreda i ako su uslovi za zarazu slabi. Kod povoljnih uslova za razvoj bolesti treba izabrati fungicide koji će uticati na sve uzročnike. Neki od registrovanih preparata koji se mogu koristiti za zaštitu klasa protiv ovog patogena su: Delaro Forte, Zantara,  Custodia, Revycare, Prosaro xpro…

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.