Fiziološki poremećaji paradajza

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #587331
  Nikolić Radojka
  Učesnik

   Физиолошки поремећаји нису последица дејства патогених организама, већ су настали због промена у физиолошким процесима саме биљке. Код парадајза и осталог плодовитог поврћа,најчешћи физиолошки поремећај је вршна трулеж плодова, пуцање плодова, поремећај у расту-тзв.мачије лице, траке плутастог ткива на покожици плода и ожеготине од сунца.

    

   Вршна трулеж плодова је велики проблем у производњи, то је трајно оштећење, тако да плодови немају тржишну вредност. Симптоми вршне трулежи слични су симптомима напада проузроковача пламењаче. Разлика је у томе што вршна трулеж креће искључиво са врха плодова, док инфекција од пламењаче захвата и део око петељке. Биогени елемент који има значајну улогу у појави вршне трулежи је калцијум. Неопходан је за правилан раст и развој корена и надземног дела биљке и развој и побољшање квалитета плодова. Калцијум индиректно, позитивним утицајем на метаболизам калијума, укључен је и у повећану отпорност парадајза на недостатак воде. Критични период појаве вршне трулежи је време интензивног пораста плодова, око 10 до 14 дана после оплодње. Да би биљке биле добро снабдевене овим елементом препоручује се употреба калцијумнитрата кроз систем фертиригације. Фолијарна примена калцијума има позитиван утицај само у почетним фазама развоја плодова.

    

   Пуцање плодова – Код парадајза се разликују два типа: радијално и концентрично пуцање. Радијално је последица падавина, односно натапања после изражено сувог периода. Концентрично пуцање је последица задржавања воде на плодовима и њиховог излагања директним сунчевим зрацима.

    

   Деформација плодова (мачије лице) – код овог физиолошког поремећаја плод је потпуно деформисан и више нема тржишну вредност. Ова промена је последица температурног шока током цветања и оплодње. Ниске дневне температуре у време цветања (15-18 Ц), као и ниске ноћне (10-15 Ц) су критичне за појаву ових деформација. Гајењем парадајза у заштићеном простору и контролом температуре у време цветања, знатно се смањује могућност настанка деформисаних плодова. Такође,  постоје разлике између сората и хибрида према склоности ка овој појави.

    

   Уздужне траке плутастог ткива на покожици – ова појава на плоду чини мању штету. Узроци настанка деформације нису у потпуности објашњени и различити су у зависности од хибрида и сорти парадајза.

    

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.