ESKA

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #582331
  Nikola Trikić
  Učesnik

   Еска је једна од најстарије описане болести винове лозе, која је вероватно пратила ову културу од почетка њеног гајења. То је комплексна и веома деструктивна болест дрвета винове лозе, проузрокована већим бројем различитих врста гљива (Phaemoniella chlamydospora, Phaeoacremonium aleophilum, Fomitiporia mediterranea  и др.). Најчешће се јавља у условима топлије климе, сувог и топлог времена.

   Симптоми ове болести могу се појавити на свим деловима винове лозе. Еска се у виноградима манифестује као хронични и акутни облик болести. Хронични тип болести карактеристичан је по томе што се у зони између нерава листа јављају издужене жуте или црвенкасто-смеђе некрозе. На листу само главни нерв задрзава зелену боју. Лист добија специфичан изглед „тигрових шара“, увија се, суши и опада пре краја вегетације.

   Акутни тип се манифестује изненадним сушењем чокота, па је у употреби за ову болест често назив и апоплексија. До ове појаве долази најчешће током летњих месеци у периодима када је топло време. Хронични тип болести се чешће јавља.

   Бобице се не развијају правилно и не дозревају благовремено, могу испуцати и осушити се. Симптоми болести се могу јавити само на лишћу или само на бобицама. На зељастим органима симптоми се не морају обавезно испољити сваке године.

   На чокоту се могу појавити уздужне пукотине. На попречном пресеку стабла уочава се централни, оштећени део светле боје, меке конзистенције оивичен тамнијом зоном тврдог дрвета. Чокоти са оваквим симптомима живе по неколико година, након чега наступа акутна апоплексична фаза (убрзано пропадање биљке).

   Инфекција најчешће настаје приликом резидбе, поготово применом оштре резидбе или кроз повреде настале као оштећења након града. У циљу заштите од овог патогена најважније је спроводити превентивне мере и то: садња сертификованих лозних калемова, приликом резидбе не правити велике резове, током резидбе дезинфиковати алат, маказе и други прибор 70%-тним алкохолом са циљем спречавања ширења болести, настале ране од резидбе премазивати калемарским воском а орезане делове изнети из винограда и спалити, уклонити и уништити заражене чокоте из винограда.

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.