Drenaža zemljišta

 • This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 13 godine ranije by Jocković Milorad.
Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #513588
  Jocković Milorad
  Učesnik

   renaža, odnosno odvođenje suvišne vlage je neophodna agrotehička mera na težim glinovitim zemljištima, na kojima se stvara nepropusni sloj posle obrada tanjiračom ili frezom i na zemljištima na kojima se nivo podzemnih voda povremeno podiže. Ovom agrotehničkom merom se odvodi suvišna voda iz zone korenovog sistema na dubini od 0.7-1m.

   Drenaža se može obaviti kopanjem drenažnih kanala širine 10-20cm dubine 0.7-1m u pravcu najvećeg pada. Na dno kanala se sipa sloj “iberlaufa” (krupan rečni kamen), potom se postavlja rebrasta perforirana cev (drenažna cev) pa ponovo sloj iberlaufa. Na kraju se vrati zemlja u ostatak dubine kanala. Ovako postavljena drenaža je najdugotrajnija, najefikasnija ali i najskuplja. Može da ide samo drenažno crevo ili samo iberlauf, ali je nešto manja efikasnost.

   Drugi način, i dosta jeftiniji, je pomoću specijalnih drenažnih plugova (plugovi krtice) koji prave podzemne kanale kojima se odvodi višak vode.

   Drenažni plug je oruđe čije je radno telo oštro sa prednje strane tako da seče nepropusni sloj zemljišta, dužine do 1m na čijem dnu je zavaren lanac sa kuglom koja na toj dubini ostavlja kanal. Upotrebljava se prema potrebi a najbolji efekat se postiže kada je zemljište zasićeno vlagom tako da kanal ostaje pravilan i ne dolazi do njegovog zatrpavanja, što može da se desi ako je zemljište suvo. Takođe kada je zemljište vlažnije monogo je manje opterećenje na agregat čime se štedi i mašina i energent.

   Ovako urađena drenaža je takođe efikasna, ali kanali se brže zatrpavaju pa je potrebno češće raditi, svake II do III godine. Ako postoji potreba može i svake godine.

   Milorad Jocković, dipl. ing.

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.