Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #524324
  Lazarević Verica
  Učesnik

   Da bi smo dostigli stanje dobrobiti životinja treba da ih odgajamo na način koji će ispoštovati njihovu prirodu (Rollin, 1993).
   Po ovoj, ali i po svim ostalim definicijama mnogih autora, dobrobit životinja je u većini slučajeva u našoj zemlji narušena. I ako postoji zakon o dobrobiti životinja, njegova primena je minimalna a pojam dobrobiti je kod mnogih poljoprivrednih proizvođača, farmera, nepoznanica. Da bi se bolje shvatio sam pojam dobrobiti moramo se osvrnuti na koncept pet sloboda gde se jasno definiše dobrobit životinja.
   1. Sloboda od gladi i žeđi – obezbeđivanjem stalno dostupne sveže vode i hrane koja će održati životinju zdravom i snažnom.
   2. Sloboda od bola, povrede i bolesti – obezbeđivanjem staništa u kojem ne može da povredi sebe ili druge životinje, prevencijom i pravovremenom dijagnostikom i lečenjem.
   3. Sloboda od straha i stresa – zabranom fizičkog ili psihičkog zlostavljanja od strane čoveka ili drugih životinja.
   4. Sloboda od neudobnosti – obezbeđivanjem dovoljno prostora za normalne stavove tela, za ishranu i za odmor.
   5. Sloboda na ispoljavanje prirodnog ponašanja – dovoljno prostora za kretanje, za kontakt sa drugim pripadnicima sopstvene vrste i stimulativna sredina da bi se sprečila dosada..
   Najbolji način da se dobrobit farmskih životinja dovede na zadovoljavajući nivo je poštovanje koncepta pet sloboda.

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.