Dezinfekcija papaka kod krava

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #584150
  Krajnović Dragoljub
  Učesnik

    

   Један од најважнијих поступака неге папака  говеда  свакако је  примена правилне дезинфекције. Овај поступак се изводи прилично једноставно и лако, а предност је и та што се може организовати релативно јевтино без већег улагања. Дезинфекција је врло значајан и неопходан поступак јер се његовом применом спречавају  непожељне инфекције које потом условљавају болести као што је међупрсно запаљење односно dermatitis.

   Мере дезинфекције папака се  контролисано  најбоље спроводе  испред објекта за држање крава и говеда , односно при уласку у музилиште на већим фармама. У оба случаја формира – изгради се мали бетонски базен – када, дужине од 3-5 м, ширине око 75 цм ,са оптималном  дубином  од 15 цм. Уколико се нерасполаже са оваквом инсталираном дезо-баријером, може се прменити импровизована метода употребом дебеле пластичне фолије са  неколико гредица(4-8) различитих дужина. Ако су у питању мања газдинства са неколико крава у запату  довољно је за дезинфекцију  користитити виноградарске прскалице , тако да се поступак изводи прскањем или прањем папака.

   Средство које се најчешће  користи за дезинфекцију  у пракси је 3-5 % раствор формалина (3-5 литара формалина  на 95-97 литара воде).Осим тога, употребљава се и 6% раствор  бакарног сулфата  који повољно делује на очвршћивање  рожине папака, чиме се сречава појава пуцања овог заштитног слоја. Раствор формалина је јевтинији за употребу, па је заступљенији у пракси, али је препорука да се наизменично користе и један и други дезинфицијенс јер се тако њихово деловање надопуњује и читав процес чине делотворнијим. Припремљени раствор се налије  у базен  на ниво од 10 цм и затим се користи наредних 2-3 дана, после чега ефиксност почиње да опада. Пошто је прљање овако спремљеног раствора бржа и честа , потребно је сходно ситуацији вршити замену  течности за третирање. Потребно је знати да се дејство ових раствора смањује на температури испод 15 ᵒС.

   Правилно поступање приликом примене дезинфекције  је пролазак крава кроз дезо-базен неколико пута дневно( просечно 3 проласка) и то у периоду од 3 до 5 дана у континуитету. Минимално спровођење дезинфекције је 2 пута годишње, а препорука је да се обавља чешће.При спровођењу овог поступка треба да постоји опрезност и не  дозволити да краве пију раствор из базена. Уколико се појави иритација коже око папака,започети третман дезинфекције треба одмах прекинути, да би се спречиле неке теже последице.

    

   ПССС Београд                                                                                                                Драгољуб Крајновић

    

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.