Demo ogled silažnog kukuruza

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #579081
  Despotović Dušan
  Učesnik

   Demoogled silažnog kukuruza

    

   U svom savetodavnom radu, savetodavci su po preduzetim i planiranim aktivnostima po svom godišnjem programu, obavezni da postave demooglede u ratarskoj proizvodnji na području delovanja PSSS.

   Ove godine, na području opštine Ljubovija, postavljen je demoodled silažnog kukuruza. Lokacija ogleda je bila u Vrhpolju kod domaćina Miluna Aćimovića. Predusev je bio kukuruz.

   Aćimović je u svom kraju poznat kao dobar i uzoren poljoprivredni proizvođač. Obrađuje do 10ha, a pored ratarske proizvodnje, bavi se i stočarstvom, tako da je ovakav ogled bio preko potreban na navedenom terenu.

   Cilj ogleda je bio da se proizvođačima, predstave silažni hibridi kukuruza, tri semenske kuće. Odabrani hibridi, pri istoj agrotehnici dali su različite prinose silo mase. Ta raznolikost je veoma bitna u odabiru hibrida za siliranje, prvenstveno iz razloga postizanja maksimalnih prinosa silo mase, neophodne za ishranu muznih krava, što je u ovom slučaju bilo veoma bitno.

   Napominjem,  za one koji ne znaju, prinos silo mase u dobrim godinama se kreće od 29 do 80t/ha. Sve je to zavisno od primenjene agrotehnike, kao i od vremenskih uslova u toku vegetacije. Što više mase sa jedinice površine, daje jeftiniji obrok za stoku. Kvalitetno postupanje prilikom siliranja i konzerviranja silo mase, direktno utiče na njen kvalitet. To se opet odražava na proizvodnju, a u ovom slučaju na proizvodnju mleka. Jeftinija kvalitetna hrana, znači uštedu u proizvodnji, što konačni proizvod čini isplatljivijim.

   Ogled je postavljen, na parceli površine 1.2ha. Zaorano je 35t/ha stajnjaka, plus 150kg NPK u formulaciji 3×16. Osnovna obrada je zimska. U predsetvenoj pripreni je uneto još 150 kg navedenog NPK pod roto drljači i 150kg KANa. Ogled je posejan 14.05.2023. Setva je obavljena dvoredom pneumatskom sejalicom OLT. Sejani su hibridi tri semenske kuće, FAO grupe zrenja 600-700. Ispoštovana je ista setvena naorma za sva tri hibrida a sejani su u šest prohoda. Setvena norma je bila 70 000biljaka po hektaru.

   Nakon setve, rađena je zaštita od korova uz konsultacije sa stručnim licem iz te oblasti, koja se pokazala veoma uspešnom.  Pored zaštite koja je rađena samo nakon setve, od agrotehničkih mera primenjeno je samo međuredno kultiviranje uz unošenje mineralnih hraniva  KAN, u količini od 300kg/ha.

   Bilo je zadovoljstvo pratiti usev u vegetaciji, koja je našem proizvođaču bila naklonjena.

   Siliranje je obavljeno 13.09.2023. godine, a kukuruz je bio u idealnom stanju za siliranje. Kod sva tri hibrida, mlečna linija je bila na 2/3 zrna. Uz prisustvo brojnih prozvođača, prilikom siliranja, a na opšte zadovoljstvo domaćina. Jer je i silo jama bila puna, a sav posao kvalitetno je završen.

   Prinos silo mase se kretao do 62t/ha kod najprinosnijeg hibrida do 59,5t/ha kod hibrida koji je dao najniži prinos. Veoma male razlike između hibrida, rezultat su dobrog i kvalitetnog odabira istih. Dobijena silo mase, trajaće do naredne godine, tj. do sledećeg siliranja.

   Razlika u prinosu hibrida, je 2,5t/ha.  Što je veoma dobro, jer ta količina je zavisno od broja stoke, u čijoj ishrani se ona koristi potreban za period od 10 do 20 dana. To je veoma bitno, prilikom odabira hibrida kukuruza za siliranje.

   Pravilnim odabirom, obezbeđujemo svojoj stoci obrok koji po svom kvalitetu i kvantitetu, zadovaljava potrebe gajene stoke, a što je veoma bitno, ekonomski pojeftinjuje proizvodnju finalnog proizvoda.

    

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.