Čađavost prasadi

 • This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 2 meseci ranije by Petrović-Luković Violeta.
Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #579586
  Petrović-Luković Violeta
  Učesnik

   Čađavost prasadi je bolest koja se javlja kod prasadi starosti od 10 do 30 dana. Bolest je poznata pod imenom i “vlažni ekcem”.

   Klinička slika se prvenstveno manifestuje na koži prasadi u vidu promena koje se naglo javljaju i brzo šire. Kod prasadi se najpre primećuje da su neveseli, uznemireni i svrab kože zbog čega se sve češće češu. Koža je temperirana, vrela. Na koži se najpre pojave male, crvene, pljosnate papule i mehurići koje se izazivaju lučenje smeđevrnog eskudata. Uz pojačanu eksudaciju (iscedak) koža postaje vlažna, prekrivena žuto-mrkom
   lepljivom masom. Eskudat vrlo brzo otvrdne i pojavljuju se ispucale naslage po licu, grudima, trbuhu i unutrašnjoj strani butova. Može doći i do pojave eskudata na očnim kapcima kod malih, a kod starijih prasadi i na ušima. Ukoliko su vidljive promene na kapcima koristiti se antibiotska mast za oči. Koža prasadi izgleda tamnija sa naslagama na pojedinim mestima, suva i smežurana. Miris eskudata je karakterističan i vrlo neprijatan. Javljaju se i promene u usnoj duplji u vidu afti i čireva.

   Uzročnik pojave ovog oboljenja je Staphylococcus hyicus koji je prisutan u objektima sa lošim higijenskim uslovima i manifestuje se kod prasadi koja imaju slabu imunološku reakciju, a ishrana im je oskudna, kao i kod prasadi sa povredama kože. Uzročnik je otporan na uslove sredine, može da bude prisutan na opremi, a isto tako i na sluznici i koži i kod zdravih svinja.

   Prema podacima iz literature smrtnost prasadi od vlažnog ekscema može biti od 20 do 80%, a bolest zahvata 20 do 25% legla.

   Lečenje ove bolesti zahteva od držaoca prasadi intenzivno angažovanje 5 do 7 dana. Pored veterinarske terapije u vidu antibiotika neophodno je pojačati ishranu i uključiti minerale i vitamine, naročito vitamin AD3E, voditi računa da prasad nedehidriraju i primenjivati pojačane mere dezinfekcije. U pojedinim slučajevima se dešava da je uzročnik ove bolesti otporan na antibiotike.

   Petog dana od početka terapije prasad treba okupati toplom vodom i premazati kožu vitaminskom kremom. Prasad mogu da se kupaju i u emulziji krečnog mleka i ulja u razmeri 1:1. Nakon prestanka bolesti, ako je na vreme otkrivena uz adekvatnu ishranu prasad nemaju zaostatka u rastu i razviću.

   Održavanje higijene objekta, čišćenje i redovna dezinfekcija su prve preventivne mere u cilju sprečavanja pojave čađave krastavosti. Posebnu pažnju treba posvetiti higijeni prasilišta, i ishrani krmača  5 dana pre i 5 dana posle prašenja, kao i pravilnom sečenju zuba i repova sterilisanim klještima. Visoka vlažnost i temperatura u objektu pogoduju razvoju bolesti.

   mr Violeta Petrović-Luković

    

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.