- This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 3 meseci, 3 nedelje ranije by Jovanović Živorad.
-
AutorČlanci
-
08.12.2022 u 12:39 #524380
Jovanović Živorad
UčesnikBremia lactucae – Plamenjača salate
Plamenjača (Bremia lactucae) je jedna od najštetnijih bolesti salate, kako pri proizvodnji na otvorenom polju, tako i u zaštićenim prostorima. Smanjuje kvalitet i prinos salate.
Najveće štete su tokom kasne jesenje i proljećne proizvodnje u zaštićenom prostoru. Kada u jesen padnu spoljne temperature ređe se otvaraju plastenici. Smanjeno provetravanje ima za posledicu povišenu relativnu vlažnost vazduha i optimalnu temperaturu za razvoj plamenjače. Optimalna temperatura je oko 10 ºC, a javlja se pri temperaturi od 2 do 31 ºC.
Simptomi se mogu javiti već na kotiledonima i takve biljke brzo uginu. Na listovima starijih biljaka se javljaju hlorotične pege, oivičene glavnim nervom. Sa donje strane lista uočava se pepeljasta prevlaka koju čine sporonosni organi gljive (konidije). Tkivo u okviru pega nekrotira i suši se. Kod jačeg napada lišće pocrni, omekša i propada cela biljka.
Parazit prezimljava u formi micelije u zaraženim biljkama ili oosporama u biljnim ostacima i u zemljištu (i supstratu).
Zaštita od ovog parazita zasniva se na primeni agrotehničkih, preventivnih mera i hemijske zaštite, ako dođe do pojave plamenjače. Od presudnog značaja je plodored, dezinfekcija supstrata za proizvodnju rasada, upotreba otpornih sorti i hibrida, zaštita rasada, provetravanje i održavanje optimalne vlage i temperature. Sadnju obaviti na optimalno rastojanje i kod nege voditi računa o količini primenjenih azotnih đubriva.
Ako i pored svih primenjenih mera dođe do pojave plamenjače treba sprovesti hemijsku zaštitu zasada. Izbor fungicida za primenu u salati je ograničen, zbog kratke vegetacije salate i njene sveže upotrebe u ishrani. Mogu se primeniti fungicidi: akt.m. metalaksil, akt.m. boskalid + piraklostrobin.
Prilikom primene pesticida voditi računa o karenci primenjenih preparata.Živorad Jovanović, dipl. inž. zaštite bilja
-
AutorČlanci
- Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.