Batat-slatki krompir

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #514876
  Mijušković Dragan
  Učesnik

   Batat slatki krompir je višegodišnja biljka koja predstavlja vodeću krtolastu vrstu u Aziji, Africi i Americi,ljudi ga u ishrani koriste preko 5000 godina,široko rasprostranjena kultura u tropskim krajevima sveta.Najveći svetski proizvođači su Kina,indonezija i Uganda.Batat ima sladak ukus, meso može biti od bele,žute do narandžaste boje Boja kore može biti bela, žuta, narandžasta,crvena ili ljubičasta.Po hemijskom sastavu sličan je običnom krompiru.Sadrži visok sadržaj skroba ,malo šećera,ne sadrži masti.Sem krtole jestivi su i mladi listovi koji se u ishrani koriste i pripremaju kao i spanać.
   Veliki sadržaj mineralnih materija (kalijum, kalcijum,magnezijum i gvožđe)vitamin A,B,C,E i dijetalna vlakna,neophodna za pravilno funkcionisanje organa za varenje.Ima izuzetno visok sadržaj beta karotena koji je važan antioksidans.Interesatno da batat ne sadrži masti, holesterol i sadrži vrlo malo natrijuma.
   Kod nas se uspešno gaji,Potrebno vreme bez mraza je 3-5 meseci, u plodored vraćanje na istu parcelu nakon 3 godine.Netreba da se gaji na parcelama nakon kukuruza koji je tretiran herbicidima (dolazi do oštećenja korena). Odlično uspeva na glinovito-peskovitim zemljištima koja su ocedna, gde se ne zadržava voda, slabo kisele reakcije. Za uspešnu proizvodnju s jeseni obaviti duboko oranje na 30-35 cm,sa unosom zgorelog stajnjaka20 t/ha i 400-500 kg/ha NPK đubriva,formulacije 8:16:24ili 10:20:30.
   Optimalni rokovi sadnje druga dekada aprila,razmak 60-80 cm 40-60cm.Potrebna količina krtola za sadnju 500-600 kg/ha, srednje veličine sa 3-4 okca. Krupnije krtole sečemo uzdužno.Potrebno je da odstoje nedelju dana kako bi se na preseku formirao sloj plute(zarastao)reznice stabla ili rasad saditi u fazi 5-6 listova.
   Mere nege:Nakon nicanja potrebno je razbiti pokoricu, kako bi mladim biljkama obezbedili dovoljno vazduha.U toku vegetacije vršiti međurednu obradu po potrebi u cilju aeracije zemljišta i suzbijanju korova.Zalivanje je neophodna mera i potrebna su 4 zalivanja za postizanje visokih prinosa U našim agroekološkim uslovima pristiže za vađenje od avgusta do oktobra kada veličina krtola dostigne oko 150 gr.Prinosi po ha kreću se od 20-40 t/ha,jedna biljka najčešće daje 3 kg krtola.Listovi mogu da se beru u nekoliko navrata u toku godine.
   Savetodavac PSSS Jagodina Dragan Mijušković

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.