Ascochyta pisi-Antraknoza graška

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #578607
  Lazarević Kristina
  Učesnik

   Ascochyta pisi- Антракноза грашка

   Антракноза је раширена у целом свету и изазива штете у подручјима интензивног гајења грашка где су честе кише и висока влажност. Међу бројним болетсима грашка у нашој земљи, антракноза је по значају на првоме месту. Њена штетност се испољава у производњи семена и грашка за конзервну индустрију. A. pisi напада обичан и слатки грашак и бројне једногодишнје и вишегодишње врсте грахорица.
   Ascochyta pisi заражава лишће, стабло, махуне и семе. На листу се стварају мрке, угнуте пеге с концентричним црним линијама. У почетку су пеге ситне и округласте, међутим даљим ширењем оне добијају неправилан облик, често се међусобно спајају, захватајући знатне површине лиске. У централном делу ових пега настају пикниди, који се виде као црна зрнца утопљена у површинско ткиво, а периферијски део пега је загасите боје.
   На стаблу су пеге дугуљасте, јаче улегнуте услед корозије која настаје у кори,зониране су и мрке боје, с тамним ободом. На махунама су последице знатно веће. На њима се јавља пегавост, с тим што су пеге бројније, веће и заражена ткива још угнутија, с јако израженим концентричним црним линијама и ивицом затвореније боје. Корозија настаје у мезокарпу и ендокарпу, преноси се на семе на чијој се површини такође стварају мрке пеге. У зараженим деловима махуне развијају се пикниди.
   Паразит се налази на површини или унутрашњости семена, где се може одржати 4-7 година. Када заражено семе клија, зараза се јавља на примарним листићима, а затим се шири на надземне длеове биљке. У биљном ткиву формирају се мада ретко, хламидоспоре , које могу презимити у биљним остацима. Када пикноспоре доспеју на биљно ткиво, у капи воде остваре заразу,а симптоми се јављају за 6-8 дана. Пикноспоре служе за ширење паразита у природи. Онсе се разносе кишним капима, инсектима, оруђем и алатом. Примарне хифе продиру кроз стоме, без стварања апресорија. Из махуна паразит прелази на семе где се одржава до следеће вегетације. Пикноспоре доспевају на семе за време жетве, а врше инфекцију грашка у време ницања.
   Примена плодореда и уништавање заражених биљакаје корисна агротехничка мера заштите грашка. Сузбијање антракнозе се врши употребом здравог семена, његовим третирањем фунгицидима и сузбијањем болести у току вегетације. Заштиту у пољу треба вршити чим се примети појава болести.

   Кристина Лазаревић, дипл.инж.заштите биља

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.